/ Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“
На 24 юни - понеделник, на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магически обреди - Еньовден.

Еньовден и билките (22, 23 и 24 юни в музей „Етър”)

Според народните традиции, денят ще започне с ранно сутрешно бране на росни билки. Еньовският поход за лечебни и благоуханни треви, в който ще включи TarnovoRuns - Групови Упражнения и Здраве, ще тръгне в 6:00 часа от площад „Цар Асен I“.

ПразникътнаСамоводскатачаршиятаще е от 10:00 часа, а кулминацията ще е ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки.

Откъде идва изразът „Те ти, булка, Спасовден“

На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви. След това Улицата на занаятите ще се огласи от народна музика и ще започне Еньовденска хоротека, която ще води Райчо Димитров от Школа за български народни танци „Сръчница“.

В празничния ден на Самоводската чаршия ще се предлагат различни билкови и лечебни храни. Традиционното отбелязване на летния празник Еньовденв в старата столица се организира от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“.