форум
форум / Община Велико Търново
Община Велико Търново бе домакин на среща на Националното бюро за правна помощ с представители на съдилища и прокуратури от Великотърновски апелативен район, представители на МВР и адвокатски колегии. На срещата, чиято цел беше представяне на напредъка в областта на дигитализирането на правната помощ за граждани и улесняването на достъпа до правна помощ, присъства и кметът на старата столица Даниел Панов.

Председателят на Великотърновска адвокатска колегия Веселка Коева припомни, че в края на януари са влезли в сила изменения в Закона за правната помощ, които улесняват достъп на гражданите до тях и изграждат Национална база данни, която облекчава кореспонденцията между институциите и пести време. Председателят на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева благодари на кмета Даниел Панов не само за организацията на форума, но и за ангажираността му с усилията за подобряване и разширяване на достъпа за граждани до правна помощ.

Тя припомни, че преди 2 години именно Велико Търново е била пилотна община в усилията за създаването на електронен регистър, който улеснява и разширява възможността за правна помощ за гражданите и пести време и подпомага работата на институциите.

Даниел Панов се обърна към участниците във форума с думите: “Радвам се , че за пореден път пилотен проект, който започваме във Велико Търново, става успешен модел за подобряване на услуга за гражданите в национален мащаб, подобрява институционалното взаимодействие и повишава ефективността  в работата на институциите". Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, Панов пое ангажимент заедно с другите кметове да презентират дигитализирането на процеса за улесняване на достъпа до правна помощ за гражданите във всички общини в страната.

Той заяви, че ще настоява за подпомагане създаването на Информационни центрове за прана помощ.