Девет курсанти от  Випуск-2014 на НВУ В. Левски завършват с отличен успех
Девет курсанти от Випуск-2014 на НВУ В. Левски завършват с отличен успех / Дарик нюз, архив

91 курсанти и 109 кадети ще получат дипломи и ще им бъде присвоено първо звание на ритуал днес от 9.50 часа пред Музикално- драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново.
През настоящата учебна година завършват 91 курсанти от НВУ “Васил Левски”, обучавани по 12 военни специализации в 4 военни специалности Присвоява им се първо офицерско звание “лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен “бакалавър” по военна и гражданска специалност.
9 са випускниците-лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5.50. Първенец на Випуск-2014 е лейтенант Тодор Колев – специалност “Организация и управление на тактическите подразделения в Сухопътни войски” със специализация „Разузнаване”. Той завършва обучението си със среден успех от курса на обучение отличен 5.76 и от държавните изпити отличен 6.00. Лейтенант Тодор Колев е роден във Велико Търново. По време на обучението си е участвал  в различни дейности- Международно военноприложно състезание в Македония, в Българо-американско съвместно обучение за откриване на импровизирани взривни устройства, в представителния блок на НВУ „ Васил Левски ” за строеви хватки и движение с оръжие, представял е доклади в научни конференции.
Първенец на специалността “Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски” е лейтенант Славена Желязкова, на “Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване” е лейтенант Никол Златева, на “Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи” е лейтенант инженер Георги Иванов и на “Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили” е лейтенант инженер Филипа Борисова.
Седем са курсантите- жени, завършващи университета.
9 от лейтенантите завършват с „Диплом с отличие” и ще получат грамоти Cum laude от Началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев.
Той ще връчи грамоти „за издигане престижа на НВУ “Васил Левски”, съхраняване на човешките и институционални добродетели и ценности и успехи в овладяване на познанието” на 12 лейтенанти, които през курса на обучение са участвали и са получавали награди от различни научни, спортни, културни прояви в страната и в чужбина.
109 са випускниците на Професионалния сержантски колеж, които ще получат свидетелства и ще им бъде присвоено първо сержантско звание – “младши сержант” .
Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Георги Атанасов от военно формирование 24490 в Асеновград. Той е от специалност „Експлоатация и ремонт на радиотехническа   инормационна и компютърна техника ” и е постигнал успех отличен 5.95.
Първенци на секции са съответно за “Сухопътни войски”- сержант Борислав Домеников от военно формирование 24150 в Стара Загора, за “Военновъздушни сили” – младши сержант Кольо Шопов от военно формирование 28000 – Граф Игнатиево.
Завършващите с отличие випускници на Професионалния сержантски колеж са 35.