Ден на отворени врати в Отделението по педиатрия в търновската болница
Ден на отворени врати в Отделението по педиатрия в търновската болница / DarikNews.bg, архив

МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”  организира Ден на отворените врати в Отделението по педиатрия на 1 юни /сряда/ от 10:00 ч. до 12:00 ч. Поводът е Международният ден на детето и желанието на специалистите по детски болести да привлекат родителското внимание към здравето на техните наследници в по-широк смисъл. Той включва превенция и родителски контрол, за да не пострадат малчуганите от отравяния в следствие на нежелан прием на медикаменти, химикали ползвани в бита и  нещастни инциденти.

Невниманието и безотговорността на родителите също оказва се могат да са причина за хоспитализация на децата, а не само наличието на болест, причинена от вирусен или бактериален агент, подчертават от лечебното заведение и уточняват, че инициативата не цели популяризирането на болничната структура, а да провокира родителското внимание към т.нар. инциденти и нещастни случаи от бита, които биха могли да доведат до тежки интоксикации в крехката детска възраст с фатален изход.

Във всички случаи на болестни страдания на децата грижа за тях в отделението полагат лекари, които до един са с призната специалност „Детски болести”, а един от медиците притежава и „Детска кардиология”. Нивото на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Педиатрия“ е трето, т.е. най-високо и съотносимо с това на някои специализирани и университетски болници. Структурата разполага с 30 легла, разделени за интензивна грижа и кардиологични, кърмачески и юношески. Годишно в Отделението по педиатрия на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” пролежават поне 1600 деца. Управлението на отделението е поверено на педиатър с дългогодишен опит и безспорен авторитет - д-р Валентин Точков, подпомаган от старша медицинска сестра Мария Петрова.