Ден на народното творчество в Ресен
Ден на народното творчество в Ресен / Sofia Photo Agency, архив

Традиционен фолклорен празник на открито, под надслов „Ден на народното творчество“, организарат кметството в село Ресен и Народно читалище „Народна  просвета 1874“.

Инициативата ще се проведе днес в двора на музея и е посветена на празниците на Съединението и Независимостта, както и в подкрепа на Националната кампания „Да  запалим и съхраним огъня български“ и на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата – 2019.

Идеята на организаторите е да предизвикат у малки и големи интерес към българския  бит и фолклор. Събитието е и важна част от концепцията на кандидатурата за Европейска столица на културата, сред чиито приоритети е разширяването на достъпа до културни събития на жителите на по- малките населени места.

Още в 9.00 часа в двора на музея ще отвори врати работилница на открито "Аз готвя". Ще  бъде приготвена боб яхния по ресенски на открито, както се е готвило в миналото, пред погледите и съветите на всички присъстващи. Работилницата ще затвори с атрактивно надяждане с боб.

За  децата от 13.30 часа в една от тематично обособените зали на музея ще отвори врати „Битово приложно училище - весело  и  шарено“ и ще разкрие най-новата си атрактивна форма - рисуване върху камъни и керемиди. Малките майстори трябва да  изработят венец или икебана от есенни природни материали.

В 14.00 часа ще отвори "Атракционната зала", където ще има весели и забавни атракции и снимки. Всеки ще може да се забавлява с преобличане и направа на снимки в национални носии или с експонати от музея. От 15.00 часа ще отвори и  „Творческа  къща  за  таланти“, в която ще се покаже как непотребни и скучни на пръв поглед предмети, залежали по скринове и чекмеджета и покрити с прах, да се превърнат в практични и нестандартни решения.

Женски клуб „Жените заедно“ организират за деня няколко тематични изложби. „От  нищо нещо“ ще покаже изработени кукли „ресенска мома или ерген“ от дървени лъжици,  шишета, кратуни, прежда, конци и шарени парчета плат. Арт изложба   „Хрумки“ включва предварително изработени или в момента правени предмети, хрумвания и идеи от всякакъв вид употребявани и ненужни вещи. Ще бъде подредна и изложба на плетива, бродерия и цветарство. От 16,00 часа ще бъде открита традиционна кулинарна изложба в най-голямата зала на музея, наречена „Ресенските традиции в нова премяна“ и изложбата "Златна есен- натюрморт  на живо” от плодове, зеленчуци и зърнени храни, произведени в личните стопанства.

За доброто настроение на всички присъстващи от 18.00 часа са предвидени изпълнения на фолклорната  формация на  читалището- Детска фолклорна група „Ресненче“, Група за народни песни към Клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”, танцова формация "Балканика" от Г. Оряховица и Агенция "Крейзи таймс".