Делегация от Хирошима посети В. Търново
Делегация от Хирошима посети В. Търново / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Делегация от Хирошима гостува във Велико Търново. Вчера гостите се срещнаха с кмета Даниел Панов. Председателят на Асоциацията за приятелство „Хирошима – България Ко Имамура бе водач на групата, в която участваха и съветниците от префектурното събрание на Хирошима - Хироши Комада, Кожи Нахакара и Саботаши Ямашита. На срещата присъстваха и представители на Дружеството за приятелство между Велико Търново и Япония Валентина Дянкова и Йордан Цветанов.

Гостите от Хирошима декларираха, че основна мисия на тяхната Асоциация е да работи за утвърждаването на мира в целия свят. Японците заявиха, че са приятно впечатлени от темповете на развитие на Велико Търново в много сектори на икономиката, транспорта, услугите и туризма. Изразиха прекрасните си впечатления от града, неговият облик и дух.

Даниел Панов представи пред гостите Велико Търново, като заяви, че близо половината от брутния регионален продукт е резултат от туризма и свързаните с него индустрии и услуги.

Гостите проявиха интерес към новостите в град Велико Търново. Кметът спомена реализирания първи етап на ВиК проекта и уточни, че предстои неговият втори етап, проекта за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. Само за 2 години са реновирани сградите на 12 училища и детски градини, възстановен е Летният театър. Предстои монтиране и внедряване на нова и модерна апаратура в Онкологичен диспансер за лъчетерапия. Преработващата индустрия, лека и хранителна промишленост бяха представени като приоритетни за града и региона.

На въпрос на гостите дали Велико Търново има свой обект в списъците на ЮНЕСКО, Даниел Панов представи кандидатурата на града за културен пейзаж пред световната организация за културно наследство. Обсъдена бе възможността в старата столица да пристигне лицензиран преподавател по японски език, който да преподава в училищата от средния образователен курс, където има интерес към изучаването на езика.

„Град Велико Търново има контакти с град Маебаши в Япония, но е готов за партньорство и с Хирошима и очаква конкретни предложения от града за сферите, в които би могло да се развива“, декларира Панов. Градоначалникът предостави на делегацията писмо до кмета на Хирошима с покана да посети старата столица в удобно за него време и да проведат разговори за възможните сфери на партньорство и сътрудничество между двата града.

През 2015 година Велико Търново ще бъде домакин на предоставена от японска страна изложба, посветена на 70-годишнината от бомбардировката над град Хирошима.