/ Община Павликени
Цигулката и палитрата на Никола Гюзелев стават част от експозицията на Исторически музей-Павликени. Крупното дарение с тези и още други вещи на великия оперен бас направи съпругата му Анна Мария Гюзелева при откриването на авторска изложба с картини на почетния гражданин на Павликени.

Зоокът-Павликени получи награда за работата си с деца и семейства

Ценните предмети ще бъдат показани в постоянен кът за Никола Гюзелев, който ще бъде подреден и открит през есента в залите на музея. В дарението са включени още графика-портрет от Ставри Калинов, четири албума със снимки, книги на италиански и български език за певеца, плакати, дипляни и компактдискове от негови изяви, както и една монография.

20 картини - портрети, нарисувани от Никола Гюзелев са показани в Исторически музей-Павликени до 10 септември. Те се показват за първи път извън София и са един от малкото шансове ценителите да видят и другия талант на известния оперен певец.

Авторска изложба с картини на Никола Гюзелев ще бъде открита в Павликени

„Идеята за авторска изложба с творби на Никола Гюзелев е отпреди 10 години, когато имах щастието да го поканя лично за изложба в залите на музея. Той се засмя от сърце и каза, че за първи път в живота му се случва да го канят и да го търсят като художник, а не като певец. Тогава съдбата реши друго и приживе не успяхме да реализираме изложбата. Щастлива съм, че днес можем да изпълним тази мечта“, каза директорът на ИМ Нели Цонева.

С приветствие в откриването се включи и кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. „Никола Гюзелев остава завинаги в сърцата ни и в историята със своето дело. На оперната сцена ние го познаваме като великолепен бас.

Днес ще го видим и като всеотдаен и талантлив художник. Този неподозиран негов талант са виждали много малко, избрани наши съграждани. Затова съм изключително благодарен на г-жа Анна Мария Гюзелева за съгласието й тези 20 картини да бъдат показани в Павликени“, каза кметът.

Той припомни, че в партньорство с Община Павликени фондация „Никола Гюзелев“ връчва наградата „Никола Гюзелев“ на четирима изявени творци за стимулиране на тяхното артистично развитие.

Доброволци обновиха Общинския пазар в Павликени

Градоначалникът подари на Анна Мария Гюзелева снимка от момента, когато през 2012 г. му връчи двустранния плакет за почетен гражданин на Никола Гюзелев.

„Инж.Манолов прояви скромност и не каза каква мащабна дейност се осъществи в Павликени през 2016 г., когато летният театър в града беше именован на Никола Гюзелев. За вбъдеще смятам да продължим традицията с големи оперни концерти на тази сцена“, отвърна съпругата на оперния бас. Тя изказа благодарност за пълноценното сътрудничество с общинска администрация и лично с кмета инж.Емануил Манолов.

„От името на фондация „Никола Гюзелев“ осъществявам дарение за Исторически музей-Павликени. То съдържа албуми, които лелята на Никола Мария Гюзелева със собствените си ръце беше събрала и изработила със снимки и прес-информация за концертите му в цял свят.

Даряваме и една цигулка, на която е свирил и бащата на Никола, а след това и той самият; както и една от палитрите, които той ползваше, когато рисуваше“, каза Анна Мария Гюзелева.

Откриването на изложбата беше обогатено с камерен концерт с участието на солистите от Софийска опера - Радостина Николаева (сопран), Бисер Георгиев (бас) и двама пианисти - Йоланта Смолянова и италианецът Серджо Олива.