След няколко чудодейни изцеления на вярващи Велико Търново посрещна тържествено икона с чудотворните мощи на свети Никифор Прокажения в катедралния храм "Рождество Богородично". Вярващите могат да се поклонят пред нея през целия ден, а в 18 часа ще бъде отслужен молебен за здраве, след което ще бъде представена и книгата на журналиста Ангел Бончев „Св. Никифор Прокажения Чудотворец“, съобщава кореспондентът на БТА Николай Венков.

Великотърновският митрополит Григорий благодари на Ангел Бончев за донасянето на мощите в старата столица и призова миряните да научат повече за чудесата, свързани със светеца и неговата чудотворна икона.

Свети Никифор Прокажения е страдал много през целия си живот, каза Ангел Бончев, който е организатор на обиколката на иконата с мощите в различни градове на страната. Той разказа, че светецът е покровител на страдащите от тежки и нелечими заболявания и спомена за няколко такива случая от последните дни. Жена от Лясковец проглежда с увреденото си око, докато чака да се поклони пред мощите, а адвокат от същия град твърди, че се е изцелил от онкологично заболяване, като свещеникът от храма потвърждава за видимото подобрение на неговото здраве. Друг случай е свързан с Иванка от село Джулюница, която прохожда с болния си крак след молитвите ѝ пред иконата, разказа Бончев.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания. Той е роден на остров Крит през 1890 година. Когато е 13-годишен се разболява от проказа и в продължение на 60 години продължава да страда от тази болест. Целият си живот свети Никифор прекарва в болница, живеейки изолиран от света. В Гърция го наричат тайният светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни само на малцината, които са го познавали. Неговият живот е изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Успението му е на 4 януари 1964 година, като впоследствие на тази дата се чества и неговия празник.

Преди да пристигнат във Велико Търново, мощите на свети Никифор Прокажения бяха посрещнати в Габрово, Горна Оряховица, Лясковец и Севлиево, а през следващите дни предстои да гостуват в градовете Павликени, Левски и Свищов. Поради интереса от страна на вярващите, програмата с излагането на мощите се допълва постоянно.

След молебена ще бъде представена книгата от издателя й за България, журналистът и водещ на „По света и у нас“ по БНТ Ангел Бончев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Венков/БТА