Честваме 103 години от обявяването на Независимостта на България
Честваме 103 години от обявяването на Независимостта на България / DarikNews.bg

Президентът Георги Първанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще присъстват на тържествата за Деня на Независимостта във Велико Търново - 22 септември. За пореден път старопрестолната столица става център на националното честване по повод 103-та годишнина от обявяването на историческия акт.

По традиция празничната програма днес започва рано сутринта със Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици", в  двора на която през 1908 г. княз Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на Независимостта на България.

В двора на църквата-светиня в 9,00 ч. ще бъдат положени цветя на гроба на цар Калоян, след което ще бъде прочетен Манифеста. На площада пред Царевец ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет и на още 35 знамена на държавни и общински институции, учебна заведения и неправителствени организации.

Празнично шествие ще потегли към крепостта Царевец, предвождано от блока, носещ знамената. В 10,30 ч. на крепостта ще започне военният ритуал за издигане на националното знаме. Там слова ще произнесат председателят на парламента Цецка Цачева и кметът Румен Рашев, а празничен благослов  ще отправи митрополит Григорий.

От 11,00 ч. официалните лица ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, а в 11,30 ч. празничното шествие ще потегли от Церевец към паметника Майка България, където ще бъдат положени огромен гирлянд и цветя. В шествието ще се включат 600 деца от всички великотърновски училища. 70 от тях ще пуснат 300 балона от крепостта Царевец.

Тази година общината организира празничен концерт пред театъра в 12,00 ч. „България е моята песен", с участието на Илия Луков и приятели.

Две изложби също са включени в програмата за 22 септември. Едната ще представи 30 снимки с моменти от честванията на Независимостта през годините. Тя ще бъде подредена на тротоара пред Факултета по изобразително изкуство.

Втората изложба се организира със съдействието на Регионалния исторически музей. Наречена е „Епохата на Цар Фердиданд І" и ще бъде открита в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" от 12,30 ч. Експозицията е посветена на 140-та годишнина от рождението на българския цар и ще представи оргиниални снимки, ордени и медали от вермето на Фердинанд, както и над 40 оригинални вещи, съхранявани във фондовете на търновския музей.

Програмата ще продължи в късния следобед от 17,00, когато в църквата „Св. 40 мъченици" ще бъде представен театрализиран исторически етюд. Той ще пресъздаде акта на обявяване на Независимостта.

От 19,00 ч. на площада пред Царевец представителна рота от Националния военен университет „В. Левски" ще демонстрира строеви хватки с оръжие. Тържествената заря-проверка ще започне от 19,30 ч. На нея ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева, министри и депутати.

Програмата за Независимостта ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина", насрочен за 20,15 часа, и празнични илюминации.

22 септември е обявен за национален празник на България през 1998 година. Националните чествания ежегодно се организират във Велико Търново от Общината, в партньорство с Националния военен университет и Регионалния исторически музей.