Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска културна столица през 2016 г.
Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска културна столица през 2016 г. / DarikNews.bg
Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска столица на културата през 2016 г.
62498
Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска столица на културата през 2016 г.
  • Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска столица на културата през 2016 г.

Велико Търново има голям потенциал и съвсем реална възможност да се състезава за Европейска столица на културата през 2019 г. Мнението изразиха представители на град Вроцлав, който е спечелил съревнованието в Полша и ще бъде Европейска столица на културата през 2016 г.

На посещение за обмяна на опит в старата столица са сенаторът и Кшищов Май, директор на специална институция, създадена да координира програмата на Вроцлав за Европейска столица на културата. Визитата на гостите е по инициатива на Полския институт в София. Днес те се срещнаха с кмета на В. Търново Даниел Панов и директорът на дирекция "Култура" в Общината Нелина Църова. На работната среща е обсъдена кандидатурата на Велико Търново и проектите, които ще развива градът по отношение на културата и туризма. Гостите са разгледали и забележителностите на старата столица.

Вроцлав е избран за Европейска столица на културата в съревнование с още 11 града в Полша. Печелившият град не винаги трябва да е столицата на съответната държава, обясни полският сенатор. По регламент две държави излъчват по един град, носител на престижното отличие. За 2016 година това са Полша и Испания, които избират съответно Вроцлав и Сан Себастиан. България трябва да излъчи свой победител през 2019 г., заедно с Италия, поясни Нелина Църова.

Спечелването на титлата е добра емблема за града, каза сенатор Обремски. Той уточни, че при оценяването на номинираните градове се взимат предвид не само културните проекти, но и броят на студентите, както и привлекателността като туристическа дестинация. В това отношение Велико Търново има много добри шансове, смятат гостите от Вроцлав. Полският град се намира в Югозападната част на страната и наброява 635 000 жители. Само студентите са около 150 000, а в културната програма на Вроцлав са включени над 100 фестивала.

Повече в звуковия файл.