Център „Амалипе“ организира редица инициативи за отбелязване на Ромската Нова година

Хиляди посрещнаха Нова година в центъра на Велико Търново
Хиляди посрещнаха Нова година в центъра на Велико Търново
Днес от 19:30 ч,  в клуб ТАМ, Център ,,Амалипе“ организира Вечер на ромската култура. Празничният церемониал представлява синкретизъм от ромски и български ритуали, като показва взаимното влияние между фолклора и обичаите на различните етноси, живеещи на Балканите. Важна част са ритуалите, свързани с наричане и пожелаване на „здрава“ година. Четвъртък вечерта ще започне със стиховете и историите на Усин Керим, български поет от ромски произход, родом от гр. Тетевен. След това ще продължи с ,,Цигански романси“ в изпълнение на група музиканти от Златарица и Павликени.

Утре малките сурвакари от СУ „В. Комаров“ и ОУ „П.Р. Славейков“, с. Церова Кория, гр. Велико Търново от 11,30 часа ще поздравят Директора на МДТ „Константин Кисимов“.

Група сурвакарчета от  ОУ ,,П. Р. Славейков“, с. Джулюница и ОУ „Христо Смирненски“, с. Самоводене, ще поздравят проф. Любомира Попова – Областен управител на област Велико Търново в 10:00 часа, а от 11:00 ч. ще посетят Регионалната здравна инспекция. 

Ученици от СУ „Св. Св, Кирил и Методий“ гр. Златарица и СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Сухиндол ще въведат в атмосферата на Василица Регионално управление по образование от 10:00  часа, Регионална дирекция социално подпомагане в 11.00 ч, както и екипа на ДБТ Велико Търново от 12.00 ч.