Център Амалипе обединява с инициативи 31 май и 1 юни
Център Амалипе обединява с инициативи 31 май и 1 юни / Дарик нюз, архив

Центровете за развитие на общността, създадени от Център «Амалипе» в общините: Велико Търново, Павликени, Горна Оряховица, Нови пазар, Етрополе, Бяла Слатина, Пещера и Камено, ще отбележат Световния ден без тютюнев дим и Международния ден на детето с общи инициативи, обединяващи двата дни в едно. Инициирани  са редица мероприятия, организирани в партньорство със съответните  общини и местните комисии за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни, отделите «Закрила на детето» и регионалните здравни инспекции.

Тази година 31 май - Световният ден за борба с тютюнопушенето е под мотото «Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство». По данни от СЗИ, България е сред първите места в света, по продажба и употреба на тютюневи изделия. Отчита се и понижаване на възрастта, на която се запалва първата цигара. Все повече ученици посягат към тютюневите изделия. На 1 юни се отбелязва Международният ден на детето.  "Да защитим правото на децата да дишат свободно!" е мотото на празника в общините, в които Център «Амалипе» ще проведат различни мероприятия, обединяващи в едно идеята за закрила на детето и борбата с тютюнопушенето.

В нашия регион днес от 9 часа в местния клуб в село Стамболово, община Павликени, започна  среща с представители на местната общност. По време на срещата ще се обсъди темата за безопасността на децата в интернет. Лектор на срещата е бъде Георги Филипов от община Павликени.

 От 14, 30 часа в квартал "Клатинец" в Г. Оряховица  в местния  клуб за развитие на общността, съвместно с представители на община Горна Оряховица и медицински лица, ще се проведе среща с представители на местната ромска общност. По време на срещата ще бъде представена презентация „Вредата от тютюнопушенето за доброто здраве на детето".

На 1 юни от 10 часа пред сградата на кметството в село Леденик ще бъде  представена рисунка на асфалт и спортни игри под надслов „Живот без тютюнев дим и когато спортувам се чувствам добре!". От 12.00 часа в същия ден в местния клуб за развитие на общността ще се проведе беседа на тема "Безопасността на нашите деца - наша отговорност!". Вечерта на същия ден ще бъде организирана детска дискотека.

В центъра на село Водолей на 1 юни от 10.00 часа ще бъдат организирани рисунка на асфалт и спортни игри: бягане на 50 м, скачане на въже и  състезания с велосипеди.