Цачева и Дянков дават старт на класическото преброяване от Велико Търново
Цачева и Дянков дават старт на класическото преброяване от Велико Търново / DarikNews.bg

Стартът на класическото преброяване ще бъде даден от Велико Търново в 10,00 часа.

На официалното откриване в Музей "Възраждане и учредително събрание" ще присъстват председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, областните управители на Велико Търново и Плевен доц. Пенчо Пенчев и Иван Новкиришки, кметът на Велико Търново Румен Рашев, председателят на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева.

На церемонията ще бъдат обявени резултатите от електронното преброяване, което приключи в полунощ. Официалните гости ще поднесат цветя в църквата „Свети Никола", след което, заедно с преброител, ще бъде посетен адрес на ул. „10-ти февруари".

Традиционното преброяване започва в 8:00 часа на 10 февруари и приключва в 20:00 часа на 28 февруари. Анкетьорите ще посещават домовете на гражданите всеки ден в интервала от 8:00 до 20:00 часа. Домакинът не е длъжен да ги пусне вкъщи, а може да отговори на въпросите от преброителната карта пред входната врата.

Класическото преброяване отнема двойно повече време в сравнение с електронното и за един човек са нужни около 20 - 30 минути.

Ако преброителят не намери домакините от първия път, той може да им остави специален талон, с който обозначава, че е дошъл и е оставил телефона си за контакт. Те също могат да напишат на този талон кога им е удобно да бъдат посетени.

Тези, които са попълнили анкетните карти електронно, трябва единствено да предадат уникалния десетцифрен код, който им е изпратен по електронната поща като знак, че преброяването им е било успешно. В едно и също жилище преброяването трябва да се извърши по идентичен начин - или всички вече да са се преброили по интернет, или на всички им предстои преброяване по класическия начин.

В България преброяване на населението и жилищния фонд се провежда за 17-ти път. За първи път обаче хората имат възможността за попълване на анкетната карта по интернет.