/ netinfo
БТА постави началото на нова борова гора край Арбанаси. Десетки бетеанци участваха в засаждането на 250 фиданки от вида черен бор върху терен, поразен от пожар преди години. "Даваме началото на една хубава борова гора, която ще радва и хората след нас, посочи генералният директор на БТА Максим Минчев.

"Поводът за инициативата е 120-годишнината на Българската телеграфна агенция, която е не само най-старата  българска медия, но е една от най-старите български институции, която  никога не е спирала да работи и не си е сменяла името", допълни той.

залесяване
netinfo

Акцията по залесяването беше ръководена от директора на ДГС „Болярка” инж. Йордан Бобонков, неговият заместник инж. Надко Найденов и Милко Денев - експерт по възобновяване на горите към Североцентралното  държавно предприятие.

"БТА поставя началото на една гора, върху труден терен, с наклон над 12 градуса, с надморска височина 400 метра и с каменлива почва", посочи инж. Бобонков. Той уточни, че по държавния лесоустройствен план гората от 76 декара трябва да бъде залесена през следващите години.

Според Милко Денев, върху подобни терени най-подходящо е засаждането на черен бор, защото неговите връхчета всяка година се обновяват, а падналите иглички обогатяват каменливо-песъчливата почва. Според специалистите по залесяване най-важното е гората да бъде предпазена от пожар.

В залесяването се включиха представители на пресклубовете на БТА от Стара Загора, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Сливен, Враца, Видин, Шумен, Хасково, Кюстендил, Велико Търново, Босилеград и Тараклия.

Инициативите, посветени на 120-годишнината на БТА, ще бъдат от  различен характер и ще продължат през цялата година, отбеляза Максим Минчев.  На журналистически въпрос какво е най-ценното, което може да бъде откроено в 120-годишната история на агенцията, той посочи, че 120 години БТА е служила безрезервно на българската кауза и на обществения интерес.

Отстоявала е чистотата на българския език и винаги е спазвала професионалните критерии на журналистическата професия – точност, безпристрастност и честност.
Сн. БТА