Боил Банов
Боил Банов / Dariknews.bg
Около 1/3 от българските читалища не работят ефикасно и източват държавния бюджет, заяви във Велико Търново министърът на културата Боил Банов. Той посочи, че няма как да се ангажира с точна цифра, защото това е много трудно за доказване. По негови думи начинът за ограничаване на порочните практики за получаване на държавно финансиране, без изпълнение на задълженията, са промени в Закона за народните читалища.

Делегирани бюджети за музеите обеща министърът на културата
 
Боил Банов подчерта, че е проведена среща съвместно с Министерство на туризма и министър Николина Ангелкова, на която са засегнати въпроси за по-разширена реклама на културните ценности на България в чужбина. Това, по думите му, ще доведе до развитие и стабилизиране на туристическия бранш у нас.

Боил Банoв: На културното министерство му липсваше комуникацията с хората

"Аз направих предложение да дадем Културните ни институти в чужбина като база и да работим съвместно с тях, за да може да върви една постоянна реклама на културен туризъм и въобще на България като природа и като културни центрове. Имаме много идеи в тази насока и тепърва предстои реализацията им“, посочи още министър Банов. Той заяви и, че двете министерства ще работят заедно, защото това е ключово за развитието на културата и туризма у нас.

Кой е Боил Банов – министър на културата

На въпрос дали може да бъде извършена децентрализация на сценичните изкуства в България, той заяви, че това няма как да се случи до края на мандата, защото общините няма да имат средства за да поддръжката им. Той коментира, че вече е отпуснато финансиране за теренни археологически проучвания, консервация и реставрация на обектите у нас. През настоящата година има увеличение с по 500 хиляди лева за двете направления. Общият размер на средствата е по един милион лева.