Безплатно лятно кино и в нашия град
Безплатно лятно кино и в нашия град / плакат: БНТ1

Заради неблагоприятните метеорологични условия новият хитов български филм „Кецове", част от проекта „Лятно кино с БНТ 1", ще бъде показан при свободен вход тази вечер в 21,00 ч. в голяма зала на Община В. Търново. Лентата бе предвидена за излъчване на откритата сцена в парк "Марно поле", но дъждът накара организаторите да преместят прожекцията на закрито.  

"Кецове" е режисьорски дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов и вече има завидна биография зад гърба си - филмът бе селектиран в официалната програма на Московския кинофестивал, където спечели две награди, участва и в състезателната програма на фестивала в Карлови вари.

Историята разказана в "Кецове" е по действителен случай, а прототипи на главните герои са шестима младежи, които днес са на възраст между 45 и 47 години. Трима от тях се радват на стабилни семейства и професии, двама само на професиите си, а третият щеше да е на 37. В началото на лятото шестима младежи решават да зарежат напрежението и проблемите в големия град и се отправят към едно от последните незастроени местенца по българското Черноморие. Сред девствени пясъци и огнени залези те намират нови приятелства, любов и независимост.

В главните роли ще видим Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов, Иво Аръков и Ина Николова, както и със специалното участие на Мариян Вълев, Яна Титова, Ива Гочева, Стефан Мавродиев. Част от снимките са правени на едно от най-енигматичните места по българското Черноморие - Карадере.

"Кецове" ще могат да гледат безплатно на открито и жителите на град Елена. Филмът ще бъде показан на 13 август от 21,00 часа в Летния театър, близо до пл. "Иларион Макариополски".

Кампанията на БНТ ще премине и през Горна Оряховица, където на 12 август от 21,00 ч. в Летния театър ще бъде прожектиран игралният филм "Прогноза". Лентата от 2009 година е по сценарий на Зорница София и съсценаристи Емил Бонев и Алексей Кожухаров. Оператор е Крум Родригес. Музиката във филма е композирана от Румен Тосков. Художник на постановката е Сабина Христова. Ролите изпълняват Деян Славчев - Део, Юлиян Вергов, Асен Блатечки, Теодора Духовникова, Стефан Щерев, Крешимир Микич, Калин Станчева.

Къде е лятното кино в моя град? Това е въпросът, който БНТ1 задава чрез своя нов проект. С прожекции на открито на нови български филми в различни градове мащабната кампания цели възстановяване на летните кина в страната. Националната телевизия стартира тази обществена кампания, за да предизвика емоционалната памет на хората, които помнят времето, когато летните кинотеатри ги имаше, да провокира модерните и млади хора, които биха оценили свежестта на идеята да отидат на кино под звездите.