Беларуси готови да инвестират в крайморския летен лагер на Община Павликени
Беларуси готови да инвестират в крайморския летен лагер на Община Павликени / Дарик нюз
Беларуси готови да инвестират в крайморския летен лагер на Община Павликени
67268
Беларуси готови да инвестират в крайморския летен лагер на Община Павликени
  • Беларуси готови да инвестират в крайморския летен лагер на Община Павликени

Нов договор за сътрудничество подписва Община Павликени с беларуския град Пружани, съобщи кметът инж.Емануил Манолов. Двата града са побратими от 2001 г., но досега отношенията им не бяха изпълнени със съдържание.

Две визити бяха разменени от началото на годината между Павликени и Пружани. За празника на Павликени у гостуваха шефовете на четирите най-големи завода в беларуския град. Делегация от Павликени пък посети Беларус по повод 580-годишнината от основаването на Пружани.

Сега павликенци посрещат група от Пружани, която се запознава на място с бизнеса, селското стопанство в общината, културните традиции и историческото наследство на Павликени. Гостите проявяват интерес към вноса на фураж от павликенско, тъй като в района на Пружани се отглеждат 70 000 крави, искат да изкупуват соев шрот за предприятията си, предлагат да внасят кашкавал, който да зрее в Павликени и след това да се продава в магазинната мрежа, информира инж. Манолов.

Вчера и днес той посети с беларусите летния лагер на Община Павликени в курортния град Бяла. От 2008 г. той е неизползваем, но е само на десетина минути от морския бряг. Разполага с десет бунгала с 50 места и от делегацията от Пружани са предложили техни заводи да инвестират средства във възстановяването му и до се използва съвместно. Според инж. Манолов е възможно сътрудничеството да се реализира като публично- частно партньорство. По изчисления на неговия екип за ремонта и закупуване на ново оборудване трябват около 200 000 лева. Беларусите обаче били заинтригувани и от възможността да вдигнат нова четириетажна сграда, която ще излезе 700 000 евро.

 

Чуйте повече от инж. Манолов в звуковия файл.