Акад. Константин Косев е новият Doctor honoris causa на ВТУ
Акад. Константин Косев е новият Doctor honoris causa на ВТУ / netinfo
Акад. Константин Косев е новият Doctor honoris causa на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Официалната церемония за връчване на инсигниите на 34-я почетен доктор ще се състои от 11.00 часа в Ректората на висшето училище. Акад. Константин Косев ще бъде удастеоен със званието за приноса му в развитието на историческата наука и успешното сътрудничество между Великотърновския университет и институтите на Българската академия на науките.

Академик Косев е роден в Дупница на 15 август 1937 г. През 1960 г. завършва висше образование като магистър по история в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работил е като докторант в Института за история при БАН. През 1965 г. защитава научната степен "кандидат на историческите науки" с дисертационен труд на тема "Развитие на капиталистическите отношения в българското градско стопанство през 60-те и 70-те години на XIX век" под научното ръководство на проф. д-р Александър Бурмов. През 2003 г. е избран за академик. Сега акад. Косев е зам-председател на Българската академия на науките.

Интересите на академика са в областта на българското национално Възраждане и новата обща история. Научните му приноси са в областта на пред и следосвобожденския период на българското общество, история на Априлското въстание, дейността на Левски, Каравелов и Стамболов. Академик Косев е автор на редица монографии, студии, статии, популярни материали и рецензии.