8,5 милиона лева иска Община Лясковец от Инвестиционната програма на правителството
8,5 милиона лева иска Община Лясковец от Инвестиционната програма на правителството / Дарик нюз
8,5 милиона лева иска Община Лясковец от Инвестиционната програма на правителството
69828
8,5 милиона лева иска Община Лясковец от Инвестиционната програма на правителството
8,5 милиона лева иска Община Лясковец от Инвестиционната програма на правителството
  • 8,5 милиона лева иска Община Лясковец от Инвестиционната програма на правителството
  • 8,5 милиона лева иска Община Лясковец от Инвестиционната програма на правителството

С пет проекта на обща стойност около 8,5 милиона лева кандидатства Община Лясковец пред публичната инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, съобщи кметът д-р Ивелина Гецова. Най- скъпият проект е за 6,5 млн. лв. и касае изграждане на канализация в село Мерданя. Подадени са още проекти за енергийна ефективност на сградата на общината, както и изграждане на спортна площадка.

Около 300 000 лв. Общината иска за модернизация на  Промишлената зона на града. Тя е разположена на около 30-40 дка, в нея са ситуирани над 30 предприятия, в които работят между 400 и 500 души, обясни д-р Гецова. Тя допълни, че с предвидените средства ще са направи енергоспестяващо улично осветление, нови тротоари, нови подходи към фабриките, както и ще се облагороди съществуващата инфраструктура.

По думите на д-р Ивелина Гецова Общината в момента управлява 15 проекта на обща стойност 2,5 млн. лв., като 11 от тях вече са подписани.

Чуйте повече за модернизацията на Промишлената зона и останалите проекти от нея в звуковия файл.

Ефективни политика в партньорство с гражданите разработва Община Лясковец по друг проект, финансиран със 73 890 лева по Оперативна програма „Административен капацитет”. Продължителността му е девет месеца, за което време трябва да бъде изготвен анализ и оценка за изпълнението на Общинския план за развитие, както и да стане ясен Стратегическия план за развитие на Лясковец до 2020 г., информира ръководителят на проекта Мария Илчева. Тя и кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова представиха инициативата.

В десет пощенски кутии във всички училища, читалища и сградата на кметството жителите на Общината вече подават своите идеи за това, как искат да изглежда града им. Наред с това хората могат да правят предложения и на интернет-страницата на общината, а от местната администрация правят конкурс за есе и детска рисунка, за да потърсят и гледната точка на най-малките жители на Лясковец.

Акцент в желанията на гражданите са подобряване на техническата, спортната, културната и образователната структура, а всички предложения, които ще залегнат в Стратегията за развитие ще бъдат подложени на публични обсъждания в петте населени места, както и в общинския център. Също така гражданите масово са заявили, че искат запазване и разширяване на зелената екосистема, както и изграждане на фитнеси на открито...

Повече от Мария Илчева във втория звуков файл.

Освен това по проекта ще бъдат обучени 10 служители на местната администрация, 3-ма общински съветници и 5 представители на гражданското общество за прилагане на методика за мониторинг, анализ и оценка на публичните политики. Други двама чиновници, двама местни парламентаристи и четирима граждани пък ще преминат обучение за осъществяване на мониторинг на общинските политики.