77 фотомига от Килиманджаро подредиха в изложба, алпинистите се стягат за Мера Пик
77 фотомига от Килиманджаро подредиха в изложба, алпинистите се стягат за Мера Пик / Личен архив
77 фото мига ог Килиманджаро подредиха в изложба, алпинистите се сягат за Мера Пик
68556
77 фото мига ог Килиманджаро подредиха в изложба, алпинистите се сягат за Мера Пик
  • 77 фото мига ог Килиманджаро подредиха в изложба, алпинистите се сягат за Мера Пик

Един от най- красивите върхове в Непал- Мера Пик е следващата цел на великотърновските алпинисти, съобщи Йордан Грозданов. Високият 6 476 метра връх се намира на юг от Еверест и открива прекрасна гледка към първенеца на света и близкия до него Лхотце, като дава възможност и да бъдат снимани. “Въпрос на средства и организация е, но мисля, че следващата година ще бъдем в Хималаите”, коментира Йордан Грозданов. По думите му всеки трябва да преценява силите и средствата, с които разполага, и за това на този етап осемхилядниците не са цел за него, Боян Димов и колегите им алпинисти от старата столица. По- скоро ги интересуват атрактивните върхове.

Тази вечер общинският съветник и бивш заместник- кмет на старата столица открива изложба, посветена на пребиваването им в Килиманджаро в края на септември. Тогава девет от десетимата алпинисти покориха първенеца на Африка- връх Ухуро, издигащ се на 5892 метра над морското равнище. В състава на експедицията бяха великотърновските алпинисти Боян Димов, Йордан Грозданов, Васил Петков, Тодор Дамянов, съпругата му Милена, Цецо Миянов и лясковчанинът Александър Геранлиев.

Точно 77 фотоса са подредени в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, а съорганизатори са Община В. Търново и Туристическо дружество “Трапезица 1902”. Снимките илюстрират не само изкачването, а и пътуването на нашите към планината Килиманджаро, в едноименния национален парк на Танзания, както и фотосафарито им в саваната.

Йордан Грозданов добави, че в началото е мислел да направи за себе си едно албумче, както при предишните експедиции, в които е участвал. После решил да подреди експозиция за колегите си в Общинския съвет, но накрая преценил, че правилното място са Изложбените зали, за да могат всички любители на пътешествията да се докоснат до това красиво късче на Африка през погледа на фотообектива.

Чуйте повече от Йордан Грозданов в звуковия файл.