70- годишен холандец е най- възрастният участник в Международния летен семинар във ВТУ
70- годишен холандец е най- възрастният участник в Международния летен семинар във ВТУ / Дарик нюз

Около 120 души от 32 страни ще вземат участие в 37-я Международен летен семинар по български език и култура, който започва на 21 юли във Великотърновския университет. Участниците идват от три континента- Европа, Азия и Америка, част от тях са по държавна поръчка, а други сами финансират обучението си, съобщи директорът на семинара проф. Христо Бонджолов. Летният семинар ще продължи до 10 август, като по традиция третата седмица ще бъде на море.

70- годишният холандец Вилям Горис е най- възрастният участник. Най-младият е 17- годишната Натали Бауман, дете от смесен българо-германски брак. За пореден път, 7 или 8- ми, пристига англичанинът Уолтър Елиът. Толкова са и участията на тайландеца Ши Мин Цай, преподавател по китайски и японски език. Именно на летния семинар във ВТУ преди години той среща и съпругата си- полякиня.

За участниците са организирани десет специализирани семинара, сред които- "История и култура на България", „Съвременно българско изкуство", „История на българското изкуство", “Старобългарски език”, “Български фолклор”...

Двете специализирани работилници ще бъдат ръководени от писателя Емил Андреев и режисьора проф. Станимир Тодоров.

Всеки момент ще излязат и новите учебници за трите нива на овладяване на българския език, редактор на които е проф. Стоян Буров.

Подготвена е и разнообразна културна програма, която включва вечери на българския фолклор, на българската кухня, на запознанството и т.н, Предвидено е посещение на културно- исторически обекти в Килифарево, Дряновския манастир, комплекс “Етъра” в Габрово, Трявна.