140 години от основаването си празнува читалището в Самоводене
140 години от основаването си празнува читалището в Самоводене / Дарик нюз, архив
140 години от основаването си празнува читалището в Самоводене
67827
140 години от основаването си празнува читалището в Самоводене
  • 140 години от основаването си празнува читалището в Самоводене

В продължение на седмица читалище „Извор 1873” в Самоводене ще отбележи 140- тата  годишнина от основаването си съобщи председателят на настоятелство Рена Дракюлева. Началото на честванията е на 1 ноември от 10 часа с откриване на изложбата „Самоводските автори и техните произведения” във фоайето на читалището. В събота от 18.30 часа в читалищния салон започва празничният концерт „Хоро от извора”, посветен на 10-годишнината на младежката група за изворен фолклор и пет години от създаването на танцовия състав.  Среща на поколенията ще се проведе на 4 ноември от 18.30 часа във фоайето на читалището.

Концерт под надслов „С песните на хор „Родна земя”   ще започне на 6 ноември – сряда, от 18.30 часа на читалищната сцена. Вечерта на театъра „В плен на театралната магия” е със същия начален час, но на 8 ноември. На следващия ден отново от 18.30 часа е тържественият концерт „За да го има и след теб дори”, посветен на юбилея на читалището. В него ще се изявят всички състави, водещи ще бъде Николай Априлов.
Читалището носи името на мястото, където преди 140 години са се събрали самоводчани с даскал Стефан Кънев и са решили за си създадат читалище, разказа секретарката на институцията Елка Петрова. Избрали името Извор с идеята както тече водата от извора, така и местното читалище да е непресъхващ извор на наука и култура. Днес в неговите десет състава са включени над 60 самодейци, като на моменти бройката достига и до сто.

Чуйте още за историята и настоящето на читалището в звуковия файл от Елка Петрова.

Първото театрално представление на сцената на читалище „Извор 1873” според архивите му е през далечната 1894 година. Тогава самодейците играят драмата „Ивайло”. Възможно е и преди това да е имало постановка, но данни за нея не са запазени. Развитието на хоровата самодейност започва през 1908 г., а началото на танцовата е през 1927 г.