Ekolozi
Ekolozi / netinfo
15 млади безработни получиха  удостоверенията си за придобита професионална квалификация „Еколог”. 14 от тях  днес ще бъдат назначени на 6 – месечен трудов договор към Община Свищов. 5 от тях  ще бъдат назначени в кметствата в населените места, а останалите – в Свищов.
 
През последните шест месеца те преминаха през различни обучения и  издържаха успешно изпит. Младите хора ще бъдат наети по проекта „Младите хора в община Свищов – активни участници в местния трудов пазар”, който е на стойност 356 204 лева.
 
Проектът е насочен към повишаване на квалификацията на 60 младежи и осигуряване на шестмесечна заетост на поне 54 от тях. За участие в проекта кандидатите трябваше да отговарят на няколко условия – да са на възраст от 15 до 30 години, да не са учили или работили през последните 4 месеца, да нямат регистрация в Дирекция „Бюро по труда” 12 месеца преди това и да имат документ за завършено минимум основно образование.

Получилите своето удостоверение за „Еколог” бяха последната група, която се обучава по проекта и премина изпит за придобиване на професионална квалификация. По-рано 10 лица завършиха успешно своя курс за специалността „Секретар”, 10 човека получиха удостоверение за „Помощник-организатор спортни дейности и прояви”, 10 за „Охранител” и още 15  -  за специалността „Еколог”.

"От първите три групи на шестмесечен договор в Общината са назначени 42 лица. Сега от втората група за специалността „Еколог” планираме да бъдат назначени още 14 човека. Така от всички завършили обучението, 56 лица ще имат осигурена работа на трудов договор. По този начин изпълняваме напълно условията на проекта. Най-хубавото обаче е, че самите хора са благодарни за тази възможност, която им се предоставя да се реализират като специалисти”, информира Стоян Парашкевов от кметската управа в крайдунавския град.