сесия ОбС Велико Търново
сесия ОбС Велико Търново / netinfo
Великотърновските общински съветници гласуваха потвърждение на цените на таксиметровите услуги. Това решение бе включено в точка 22 точка от дневния ред на редовната сесия на Общински съвет-Велико Търново. Максималната цена за дневна тарифа ще е 1,20 лв. с ДДС, а нощната – 1,40 лв. с ДДС. Минималните цени ще са 0,71 лв. за дневна тарифа и 0,82 лв. за нощна.

Редовното заседание на местния парламент започна с питане към кмета инж. Даниел Панов. То бе отправено от Мария Илчева, общински съветник от Реформаторски блок. Питането бе относно спирките на автобусния транспорт във Велико Търново. Въпросът касае заслоните в района на ул. “Симеон Велики“ и Ректората на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Кметът Панов заяви, че след въвеждането на новата транспортна схема във Велико Търново, ще бъде преразгледан и договорът с концесионера на автобусните спирки в града. Той отбеляза, че договорът с фирмата е сключен през 2006 година. Според него, в града трябва да има 115 спирки. Въпреки това са подавани многократни заявления от страна на концесионера, че има места, където е невъзможно да бъдат поставени.

“По този повод е съставена Работна група от експерти и архитекти от общинската администрация. Работната група, съвместно с представители на концесионера е извършила оглед на посочените места и е направила анализ. В резултат на извършените дейности е постигнато съгласие да отпаднат 10 локации, на които вместо спирка да има само знак. Към настоящия момент в града са поставени 56 спирки. По ул. “Симеон Велики“ е невъзможно да бъдат монтирани спирки, тъй като те ще заемат цялата тротоарна площ и гражданите ще трябва да се движат по пътната настилка, което ще създаде предпоставки за инциденти. Извършени са многократни срещи с концесионера, вследсвтие, на които са поставени заслони там, където е възможно”, каза инж. Панов.

Той подчерта, че след въвеждането на новия транспортен  план на града, се очаква да бъде въведена и нова схема за местата за спиране на автобусите от градския транспорт. Относно спирката на Ректората на ВТУ, кметът отбеляза, че е поет ангажимент такава да се монтира в най-кратки срокове.

Гражданинът Дилян Симов постави още един проблем пред кмета и общинските съветници. Той обясни, че точно до ДГ ”Ивайло” ще започне застрояване на 8-етажен блок. По думите му е необходимо или строежът да бъде спрян, защото ще засенчи цялата градина и нейните площадки, или поне да се намали етажността.

"Детските ясли и градини са мястото, на което децата прекарват по-голямата част от времето си и техните локации са внимателно подбрани, за да може да осигуряват тишина, чистота и спокойствие. В момента до ДГ „Ивайло” в кв. „Картала”, на метри от децата работят машини, има тежка запрашеност и много шум. Събираме подписи от родители, които не са съгласни с това. Другият проблем е, че „Ивайло” е една от най- пренаселените детски градини в града. При разчетени помещения за 20 деца, са настанени около 35-40. Ясно ви е, че в блокът ще се населят и млади семейства. Сами се досещате къде ще бъдат записани децата им”, каза Дилян Симов.

Той поясни, че строежът поставя няколко проблеми – засенчване, пренаселеност на градината, шум и прах, предпоставки за инциденти и т.н. По думите му спирането на строежа е груба мярка, но трябва да се намери решение.

„Засенчването може да се реши, тъй като височината на сградата все още е в процес на преговори. По-рано за това място имаше проект за закрит пазар. Защо не? Ако е блок, защо да не е 5-етажен като останалите в района? Той ще бъде от южната страна на градината и ще блокира цялото изложение. Относно пренаселеността на градината – инвеститорът е голям, правил е много проекти в полза на града. Ако има възможност,защо да не поеме ангажимент за нова малка детска градина или поне да финансира проект за уширение на настоящата, защото децата наистина са много”, допълни Дилян Симов.

„Вече има одобрен устройствен план за жилище в кв. „Картала” до 15 метра. В момента инвеститора иска да си увеличи етажността с още 9 метра. Нито аз, нито администрацията може да каже дали това нещо може да стане. Етажността може да бъде променяна от Общинския съвет - той е органът, който може да реши проблема. Кметът е длъжен да входира към ОбС всяко предложение, което получи. Аз смятам, че всеки от общинските съветници може да вземе правилно решение. И аз имам собствено мнение, но аз не съм органът, който решава и дава своето съгласие”, заяви в отговор към гражданина кметът инж. Панов.

По време на сесията бе гласувано и касовото изпълнение на бюджета на Общината към 31 март тази година, приемането на годишните отчети, както и баланси на няколко медицински търговски дружества, в чиято собственост общината има участие.