Жители на Възраждане на нож с общината заради социални жилища
Жители на Възраждане на нож с общината заради социални жилища / Дарик Варна, архив
Жители на "Възраждане" на нож с общината заради социални жилища
69687
Жители на "Възраждане" на нож с общината заради социални жилища
  • Жители на "Възраждане" на нож с общината заради социални жилища

Жители на „Възраждане“ ще излязат на протест срещу изграждането на социален блок в района. Демонстрацията е насрочена за 16:30 часа пред общината. А недоволството им е продиктувано от намерението на градската управа да построи блок, в който да бъдат настанени уязвими, малцинствени и социално слаби групи.

Общината планира да построи 40 социални жилища. Сградата ще бъде вдигната върху общински терен с европейски пари, като за строителството на блока Варна може да получи от Европа до 4 млн. лева. Проектът все още не е спечелен, но шансовете на града ни да усвои тези пари са големи. Управляващият орган трябва да се произнесе по проекта до март.

Притесненията на жителите на „Възраждане“ са, че роми ще им станат съседи. „За никого от нас не е загадка кои точно групи от населението отговарят на условията за настаняване и всички ние сме добре запознати с „особеностите” на техния бит и култура. Считаме такъв един опит за интегриране на малцинства за безумен и нелеп. Заселването им сред съвестни, работещи и плащащи сметките и данъците си граждани при неработеща съдебна и правоохранителна система е абсурден и потенциално опасен опит за интеграция на малцинствата”, се казва в писмо на Инициативния комитет до медиите.

От общината категорично отхвърлиха слуховете, че там ще бъдат заселени цигани.
„Такова неразбиране досега не съм виждала. Едни хора ходят по входовете и обясняват, че ние ще строим жилища за роми от „Максуда“ и за бежанци. Аз на чист български език обясних, че това са за социално слаби хора, които имат в семейството си човек с увреждане или са с ниски доходи. Ако има въобще малцинствени семейства, те ще се най-много 4-5 от 40 апартамента. Непрекъснато ходят и обработват хората, включително и в детската градина са отишли да събират подписи“, коментира пред Дарик заместник-кметът на Варна д-р Лидия Маринова.

Кирил Калъчев от Инициативния комитет заяви, че никой от „Възраждане“ няма да позволи строителството на блока. „Не стига, че в квартала сме уплътнени като зайчарник, а продължава да се застроява. Това не е похвално нито за главния архитект, нито за кмета“, изтъкна Калъчев.

Д-р Маринова на свой ред попита защо жителите на района не са протестирали, когато са били изградени няколко модерни миникомплекса. „Те не протестираха, когато построиха Оркид Хил и Лъки застроиха. Сега решиха, че този блок с 40 апартамента ще презастрои района“, каза тя.

По думите на зам.-кмета заради плъзналите слухове и неверните информации Варна може да загуби 4-те милиона лева.

„Ние от 20 години нищо не строим във Варна и няма да построим тези 40 жилища. Получих жалби от жители на „Възраждане“, че не искат хора с увреждания, защото не желаели децата им да ги виждат. От Оркид не искат хора с увреждания, тъй като цената на имотите им ще  падне. Нямам думи да ви обясня какъв цинизъм се изля. Защо трябвало да помагат на хора, след като на тях никой не помагал. Такова неприемане на хора с увреждания не бях виждала“, не скри емоцията си д-р Маринова.

Недоволните варненци настояват парцелът да остане непокътнат и заедно с прилежащата горичка да се превърне в парк, от какъвто кварталът има належаща нужда.

Мястото беше предназначено за парк. Тихомълком се смени статутът му и се превърна в парцел за строителство на жилищни сгради. Постепенно едно по едно място, година след година, ще застрояват. Имаме нужда от парк. Там е единственото свободно по-широко място“, каза Калъчев.

Отговорът на общината е, че промяната на статута не е извършена тихомълком. При приемането на интегрирания план за градско възстановяване и развитие е имало обществено обсъждане. Възражения тогава не са постъпили. „Паркът е един друг парцел, който си остава парк. Няма как проблемният терен да стане зелена площ, тъй като в плана за интегрирано градско развитие той вече е утвърден като парцел за строеж“, поясни д-р Маринова.

Тя разкри, че от общината са търсили и други парцели, на които биха могли да построят блока, но по проекта имало изисквания към терените. „Тези, които можем да използваме – или не отговарят на условията, или нямат ПУП. Има само един подходящ и той отново е във „Възраждане“. За този кратък срок не можем да направим подходящ друг парцел. Но където и да отидем, пак ще има брожения“, добави зам.-кметът.