Затворници чуха първия училищен звънец
Затворници чуха първия училищен звънец / снимки: Дарик Варна

Около 90 лишени от свобода тръгнаха на училище във Варненския затвор. Те ще се обучават по специална програма за възрастни в образователната институция, която е филиал на тази в затвора в Сливен. След повече от 20-годишно прекъсване, тази година са открити 7 учебни паралелки – 4 в корпуса на затвора и 3 в затворническото общежитие в Разделна. В първи клас ще се обучават пет паралелки общо, а останалите ще бъдат смесени – от втори до четвърти клас. За целта в корпуса на затвора във Варна са оборудвани 2 класни стаи, в които ще учат около 60 лишени от свобода на две смени. В Разделна учениците са 30. Те ще учат в една смяна в три стаи.

Повече от 100 затворници са проявили желание да посещават училище, но част от тях не са били одобрени, тъй като не са отговаряли на изискванията, обясни Мария Терзиева – началник сектор „Социална дейност и възпитателна работа” във Варненския затвор.

Лишените от свобода, които посещават училище, ще намаляват присъдите си с три дни за всеки 16 учебни часа. Те ще бъдат обучавани от седем преподаватели от Варненско, назначени след интервю от затворническото училище в Сливен. Затворниците са на възраст от 18 до 60 години, повечето са напълно неграмотни. Те ще учат по 4-5 учебни часа на ден, всеки с продължителност 40 мин. Образователният процес ще бъде проследяван в дневници, както в обикновено училище, но без да се пишат оценки в бележник.

Учебната година в затвора е открита на 15-ти септември, а от днес реално започват занятията с лишените от свобода. Началото постави звънът на истински учебен звънец.

Затворници чуха първия училищен звънец
netinfo

Сред записаните в затворническото школо има лишени от свобода с присъди по целия диапазон на Наказателния кодекс. Сред учениците има дори затворник с доживотна присъда, който е със сменен режим на излежаване на присъдата, уточни за Дарик началникът на затвора Росен Желязков.

Затворници чуха първия училищен звънец
netinfo

Буквари ще разтворят пораснали мъже, повечето от които със семейства и деца. И няколко присъди в досието.

В момента зад стените на Варненския затвор присъди излежават 690 затворници при капацитет около 350 човека. „Справяме се някакси, но на гърба на затворниците, защото по закон се полагат стандарти", посочи Желязков. „Ние нито вкарваме, нито изкарваме затворници. Това е държавна дейност. Нашата дейност по закон е да осъществяваме охраната. Други са тези, които трябва да мислят за капацитет и пренаселеност", коментира още затворническият началник.