Засилени проверки на такситата на Нова година
Засилени проверки на такситата на Нова година / Sofia Photo Agency, архив

Засилени проверки на таксиметровите превози на Нова година ще извършат инспектори на агенция „Автомобилна администрация”, съобщи пред Дарик  директорът й Симеон Арнаудов. По думите му явлението цените на такситата да скачат в пъти в новогодишната нощ е ограничено от все по-честите проверки, които извършва агенцията. Арнаудов припомни, че глобата за таксиметровите шофьори, които нарушават закона, е от 500 до 1500 лева.

От “Автомобилна администрация” са осигурили дежурни екипи в празничната нощ в областните градове. Арнаудов посъветва хората преди да се качат в таксито, да говорят с шофьора и да се уверят в цената, която трябва да е обявена на видно място. Ако има разминаване между обявената и крайната стойност на превоза, клиентът трябва да потърси “Автомобилна администрация”, за да се направи проверка, но за целта трябва да е взет касовият бон, на база на който тя да се извърши.

Арнаудов отбеляза, че най-честите нарушения в новогодишната нощ са опити за договаряне на цена и избягване на законно установения ред за определянето й. Шефът на “Автомобилна администрация” призна, че при такива сделки е много трудно от агенцията да се намесят, тъй като има две страни и постигната договорка между шофьор и пътник.