„Зелена улица“ за ремонта на филиала на Варненския театър

/ live.varna.bg

„Зелена улица“ е дадена за ремонта на филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“, след като Министерството на културата подкрепи договор за партньорство с Община Варна и Театралния музикално- продуцентски център - Варна. Кметът Иван Портних връчи вчера копие от документа на Веселина Михалкова, артистичен директор на театъра.

Зелена улица за ремонта на филиала на ДТ Стоян Бъчваров
live.varna.bg

„Радвам се, че преминахме заедно през дългата подготовка на проекта и сме на финалната права броени дни преди 27-то издание на Международния театралния фестивал „Варненско лято“. Проектът е по оперативна програма „Региони в растеж“, част от инвестиционната програма на Община Варна, и е на стойност близо 7,2 млн. лв.“, каза кметът Иван Портних. 

Зелена улица за ремонта на филиала на ДТ Стоян Бъчваров
live.varna.bg

Предвижда се най-малко 80% от пространствения капацитет на филиала да бъде използван за културни цели, като сградния фонд бъде изцяло обновен – сцена, осветление, зала,  оборудване, изграждане на камерна сцена и други. Кметът припомни, че основната сцена на театъра бе ремонтирана също със средства от Европа - 4 млн. лв. от предходния програмен период.„Очаквам след ремонта сградата, филиалът на театъра да придобие един съвременен вид и удобства както да творческите колективи, така и за зрителите. Знам, че в проекта е обърнато специално внимание за осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания“, каза той.
Зелена улица за ремонта на филиала на ДТ Стоян Бъчваров
live.varna.bg

Кметът Иван Портних припомни, че сградите на ДТ “Стоян Бъчваров“ са паметници на културата, с които общината се отнася с внимание. Пример за други обновени старинни сгради са Юнашкият салон, Домът на флота, Матроският клуб. В района на театъра вече работи и една от точките за безплатен интернет, които бяха създадени след спечелен проект.

Зелена улица за ремонта на филиала на ДТ Стоян Бъчваров
live.varna.bg

Веселина Михалкова благодари на всички, ангажирани с проекта, като си пожела обновената сграда на филиала да отвори врати за 100-годишинната на театъра през 2021 година.