/ live.varna.bg
Ученици и студенти от Варна се запознаха пряко с работата на администрацията в Община Варна в рамките на 17-то издание на националната инициатива „Мениджър за един ден“, организирана от „Джуниър Ачийвмънт“. Адриана Узунова - ученичка във Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“, пое ръководството на общинската администрация.

"Като представител на младото поколение благодаря на организаторите, на Община Варна и лично на кмета Иван Портних за дадената ми възможност, макар и за един ден, да застана начело на управлението на града.

Високите технологии влязоха в семинар на Фондация „Българска памет“

Мисля, че ще бъдем полезни за развитието на Варна като дадем свой принос, енергия, ентусиазъм - не само днес и в тази инициатива, но и за в бъдеще“, заяви Адриана. Досега тя има опит в предходни издания на инициативата, като вече е била заместник-директор в своето училище и експерт в район „Приморски“ за един ден.
 
 „Това е интересна инициатива, която дава възможност на тези млади и активни хора да опознаят общинските и държавни институции в реални условия, да разбират как протича работния процес. Ще бъде интересно да чуем техни предложения, идеи. И се надявам след днешния ден нашите заместници да изберат за свое развитие дейности, свързани с обществени структури", заяви кметът Иван Портних.

Работният ден на кмета Иван Портних и на младежкия кмет Адриана Узунова продължи с участие в семинара на фондация „Българска памет“ на тема: „Предприемачеството и високите технологии“. 
 
В рамките на инициативата в работата на общинската администрация се включиха още: Надежда Боянова, ученичка от Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ и Ванина Керанова, студентка в МУ „Професор д-р Параскев Стоянов“, които заеха местата съответно на двамата зам.-кметове Тодор Иванов и Христо Иванов.

Мястото на секретаря на Община Варна Нора Момчева зае Веселина Славова - студентка в Икономическия университет. Управлението на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустройство“ бе дадено на Александър Желязков - ученик във ВТГ „Георги Стойков Раковски“; дирекция „Туризъм“ пое Ивелина Борисова - студентка в Медицинския университет, дирекция „Култура и духовно развитие“ - Съни Добрева, дирекция „Социални дейности“ - Десислава Христова, дирекция „Спорт“ - Мелинда Махмудова, и дирекция „Здравеопазване“ - Тамира Тахтакесен, всичките са ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“. На финала на работния ден участниците получиха специални грамоти.