/ снимка: studiorachevi.com
Главният архитект подписа разрешението за строеж  за една от емблематичните за Варна сгради, която от години тъне в разруха 
Една от емблематичните за Варна сгради, която от години тъне в разруха, е на път да върне блясъка си. За реставрирането на някогашната Софийска банка е издадено разрешение за строеж с днешна дата, разкри пред Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Сградата на някогашната Софийска банка е построена е през 1922 г. Проектирана от известния варненски архитект Дабко Дабков, а уникалната скулптурна украса на покрива й е дело на един от най-изявените български скулптури – Кирил Шиваров. Сградата е част от емблематичния силует по ул.”Преслав”, който е бил лице на града ни още в края на XIX и началото на XX век.

снимка: studiorachevi.com

В момента собственик на имота на ул.”Преслав” 24 е юридическо лице, а в последния месец двама различни инвеститори са заявили желание да реставрират сградата и да върнат блясъка й, разкри арх Бузев.

„Много се надявам спешно да се захванат с работа, поне сградата да бъде „облечена” със скеле и да бъде предпазена скулптурата на покрива”, коментира главният архитект на Варна.   

Тази година са били възстановени 12 стари сгради в различни части на Варна. В момента се работи по реставрирането на други 8 сгради с историческо значение за града, отчете Арх. Бузев. Той изрази задоволство от обновяването на Морското казино. Според него това е най-емблематичната сграда в Морската градина.