/ Live.varna.bg
Над 100 заявки с повече от 1500 души са подадени за участие в конкурсната програма на Варненски карнавал 2019, съобщиха организаторите от дирекция „Култура и духовно развитие” и дирекция „Образование и младежки дейности” към Община Варна.

Последни дни за записване за Варненския карнавал

Празникът на маската, маскарадния и сценичния костюм, и народната носия, ще се проведе днес - 13-ти април. Записани са 25 кукерски и сурвакарски групи от страната, много индивидуални участници, групи от детски градини и училища, организации и читалища. 

Представителният духов оркестър на Военноморските сили на Република България по традиция ще даде начало на карнавала в 11.30 ч. на сцена, вдигната  на пл."Антон Новак" до Фестивалния и конгресен център.

Започна записването за участие във Варненския карнавал

От 12:00 ч. ще започне конкурсната програма - с представяне на маски и костюми от съставите и от индивидуалните изпълнители. В 14:00 ч. гостуващите кукерски и сурвакарски  групи от цялата страна и чужбина ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. 

Началният час на празничния концерт, с участието на Стенли и новата му група, Теди Генев, Блаже Богев от Северна Македония и фолклорен ансамбъл „Варна”, е 16:00 ч..

След това ще започне награждаването на победителите в конкурсната програма. Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България по традиция ще бъде част от съпътстващата програма на Варненския карнавал от 10:00 ч. до 20:00 ч. на пл. „Антон Новак”.