/ снимка: Varnacouncil.bg
С почти пълно единодушие общинските съветници в морската столица одобриха номинациите за наградите „Варна”. Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието ще бъдат отличени тази година. 

Кои са номинираните за наградите „Варна”

Съветниците решиха в пет категории в системата на предучилищното и училищното образование да има по двама носители на наградата. Отличията ще бъдат връчени на официална церемония в зала „Пленарна“ на 22 май.

Голямата награда "Варна“ в областта на културата тази година получават световноизвестният фотограф-художник Гаро Левон Кешишян и Хорът на варненските момчета и младежи при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“

В раздел "Литература“ отличието е за Ангел Дюлгеров за постиженията му като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат.

В категория "Изобразителни изкуства“ приза ще получи Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал".
 
В раздел „Театър“ има три номинации. Колективната награда ще вземе екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” за постановката „Драконът“. Индивидуалните отличия отиват при Веселина Михалкова за изпълнението й в премиерните постановки „Телефонът на мъртвеца“ и „Магьосническо езеро“ и при Пламен Георгиев за ролите му в „Да пееш под дъжда“ и в „Бащи, лъжи и още нещо“.
 
Три номинации има и в категорията „Танц“. Награда „Варна“ ще получи Ансамбълът за народни песни и танци „Одесос“ при ОД на МВР – Варна, който тази година празнува 65 години. Другите номинирани са Любомир Кацаров, един от първите солист-балетисти на Варненската опера, и Димитричка Кателиева за приноса й към танцовото изкуство и работата й с младите хора.
 
Отличието в раздел „Музика“ е за Евгения Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ „Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи.
 
Сред призьорите е и арх. Тодор Даскалов. Той е номиниран в раздел „Архитектура“ за приноса му в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата във Варна.
 
Колективната награда в категория „Опера“ ще получи екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители в мюзикъла „Да пееш под дъжда“. Индивидуалният приз в този раздел отива при Александър Мутафчийски за режисурата му на спектакъла „Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.
 
В категория „Кино“ победители са „4 френдс студио“ за куклената им анимация „Вълшебното копче“ и филма „Тайната на Пипин“, както и Вилиана Кръстева за въвеждането на новата документална продукция „Репетиция“ по БНТ2.
 
В раздел "Журналистика“ награда ще получат Доно Цветков – автор на предаването „Може би ДА“ по Радио Варна, което става на 25 години, и Виолета Тончева за постиженията й като журналист и автор на изследвания и критически текстове за медии, литература, визуални изкуства и архитектура.
 
Номинациите в сферата на науката и висшето образование са:

I . ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Кап. I ранг проф. д-р Калин Спасов Калинов – за научен проект „Аспекти на теорията на организациите“ .

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д-р Галина Николова Шамонина - за проект Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“.

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Доц. д-р Йордан Радков Димитров, дм - за цялостната научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на пневмологията и фтизиатрията.  

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:   Екипът на „Център по интервенционална рентгенология“ към УМБАЛ „Света Марина“ - Варна с ръководител д-р Чавдар Христов Бъчваров - за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в интервенционалната рентгенология във Варна.      

III . ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Зоя Костова Младенова - за научно изследване „Трансформационни процеси в областта на икономическата теория в България през периода 1990-2011г. (поглед отвътре)“.  

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Н аучен колектив с ръководител доц. д-р инж. Милена Тенчева Кичекова - за Международен проект за креативни умения „Варна спагети инженеринг“.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Гл. ас. инж. Силвия Димитрова Кирилова - за разработката „Алтернативен метод за оценка на коефициента, отчитащ външните условия в индекса за енергийна ефективност на корабите“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р инж. Стефан Николов Кюлевчелиев - за разработката „Метод за предпроектно изследване на хидродинамиката на подводен апарат при мисия в близост до свободната водна повърхност“.  

Номинации за награда „Варна“ 2019 г. в системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Радина Росенова Узунова - ученичка от ХII клас в Първа езикова гимназия .Носител на престижни литературни награди с утвърждаване авторитета на гимназията на национално и регионално ниво. Първа награда на Националния конкурс“Любовта в нас“, втора награда на Национален конкурс „Христос воскресе – радост донесе“ и много други.

Александър Тонев Кръстев – ученик от ХII клас в МГ „Д-р Петър Берон“. Високи постижения в областта на информатиката, математиката и физиката. Медалист от международни и национални състезания и олимпиади.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Теодор Димитров Христов – ученик от ХII клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по „кикбокс“. Отлично представяне на световно първенство в Италия, второ място на Световна купа в Унгария и множество първи места от държавни лични и отборни първенства.

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Юлияна Божимирова Ангелова – старши учител по музика в ДГ № 18 „Чайка“. Нейни възпитаници се представят успешно на концерти, конкурси и фестивали. 

Елена Савова Колева – главен учител в ДГ № 42 „Българче“. Доказан професионалист, с усет към новото и нестандартното. В работата си проявява проектно-изследователски подход и развива творческо мислене в децата.

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена

Няма номинации.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование

Галина Парашкевова Парушева – Радева – учител по изобразително изкуство в ОУ „Захари Стоянов“. В работата си прилага оригинални и иновативни методи, а нейни възпитаници се класират на призови места на регионално, национално и международно равнище.

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование

Палмира Здравкова Дачева – старши учител по философия в МГ „Д-р Петър Берон“. Работи с даровити деца в областта на философските науки. Учениците й печелят първи места и медали от национални философски олимпиади и състезания. Участва в конференции, работи по проекти и програми.  

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Красимир Стефанов Кирилов –   дългогодишен преподавател по спорт „кикбокс“ в Спортно училище „Георги Бенковски“. Изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорт „кикбокс“ във Варна и България. Учениците му са носители на държавни и международни отличия.

VIII. “Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

Детска градина № 17 „Д-р Петър Берон“ с директор Драгомир Николов Бакалов . Колективът е ориентиран към всички нови тенденции и виждания за развитие на предучилищното образование. Дейността на детската градина е насочена към формиране на отношение към природосъобразен и здравословен начин на живот.

Детска градина № 8 “Христо Ботев” с директор Веска Добрева Янакиева. Дейността на колектива се отличава с новаторство и инициативност. В ежедневната си работа педагозите прилагат оригинални образователни стратегии и политики. Носители са на редица награди от различни участия.

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

Основно училище „Захари Стоянов“ с директор Тодорка Димитрова Колева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Успешни изяви на учениците на състезания, олимпиади и проекти, както на национално така и на европейско ниво.

Основно училище „Св. Иван Рилски“ – Варна с директор Димитър Василев Димитров. Колективът прилага иновативни методи и подходи за повишаване на мотивацията на учениците за разширяване кръгозора им и опознаване на ползите от образованието.

Х. „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ с директор Павлин Панов Петков. Гимназията има цялостен принос в развитието на образованието както във Варна, така и в страната. Професионализмът, ентусиазмът, колективният дух на учителите, с активното сътрудничество на ученици и родители, водят до изключителни резултати.

Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ с директор Йорданка Любомирова Манева. Училище с дългогодишна и богата история, свързана с развитието на културата във Варна, страната и чужбина. Многобройни са националните и международните награди на учители и ученици.