/ Дарик Варна
Улица в селищно образувание Манастирски рид да бъде кръстена на поетесата Веселина Цанкова. Това предлагат от Сдружение на писателите във Варна. Като мотив писателите изтъкват големите заслуги на Цанкова към културата във Варна и това, че е била дългогодишен журналист.

Веселина Цанкова е основател и  председател на Сдружението на писателите във Варна.

Група граждани пък предлагат част от улица „Федот Попов” в селищно образувание Ален мак да бъде именувана на равин Елиезер Изхак Папо. Вносителите на това предложение смятат, че Федот Попов не е бил прославен мореплавател и не отговаря на идеята улиците в района да носят имена като Колумб, Магелан, Беринг и Кук. Като алтернатива те предлагат името на равин Елиезер Ицхак Папо, прославен със своята  ученост, праведност и извършваните от него чудеса. Неговата смърт през есента на 1827 г, населението на Силистра свързало с прекратяването на епидемията от чума, измъчвала града.

Молбата за преименуване е свързана и с факта, че в началото на улицата живеят преселници от Израел.

Улица „Азалия” да бъде преименувана на ул.”Прилеп”, тъй като се води нейно естествено продължение, предлагат от администрацията на район „Приморски”.  От смятат също, че е неудачно да се променя името на ул.”Иван Церов” в Траката, тъй като това би била трета смяна на името. 

Предложенията ще бъдат разгледани на днешното заседание на комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет, което е насрочено за 10.00 часа. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК