Кога ще завършат ремонтите на Морската градина и улиците в центъра на Варна (СНИМКИ)

/ снимка: Дарик Варна

Ремонтите в Морската градина и двете централни варненски улици „Цар Симеон I” и “Михаил Колони” трябва да приключат до началото на месец юни. Това съобщи на официалната церемония за първа копка Тихомир Тимов , началник на отдел в общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване”

В Морската градина ще бъдат възстановени знакови места като Розариума, Алпинеума, макета на Черно море пред Аквариума и мостчето на желанията, което ще бъде по-добре обезопасено.

Проектът на стойност 2,3 млн. лв. включва още ремонт на подпорната стена под Морско казино, обновяване на зелени площи, преасфалтиране на пешеходните алеи и изграждане на велоалея, успоредна на бул. „Княз Борис I“,

ремонт улица Цар Симеон Варна
снимка: Дарик Варна

Проектът за улица „Цар Симеон I“ предвижда разширяване и облагородяване на пешеходната зона и изграждане на велоалея. Градинката пред Дома на науката и техниката – Варна ще бъде изцяло реновирана.

ремонт улица Цар Симеон Варна
снимка: Дарик Варна

Улица „Михаил Колони“ ще стане изцяло пешеходна в района на училище „Св. Климент Охридски”. Там също ще има велоалея. Шишковата градинка ще придобие нов облик с подмяна на парковата мебел. Ще бъде реконструирана и съществуващата чешма. 

ремонт Шишкова градинка Варна
снимка: Дарик Варна

По двете протежението на двете улици, чиито ремонти ще струват по около 2 млн. лв., ще бъдат подменени водопроводите и осветителните тела. 

ремонт Шишкова градинка Варна
снимка: Дарик Варна

„Находките, които излизат, се проучват и археолозите ще кажат кое би следвало да се експонира и как”, допълни Тимов. 

В района на Шишковата градинка вече беше открита улица от времето на Османската империя и керамичен водопровод от 19-и век.