Общински съвет Варна
Общински съвет Варна / Общински съвет Варна
Годишните отчети на общинските дружества одобри на днешното си заседание ОбС-Варна след близо двучасови дебати. Разгледани бяха финансовите резултати на 19 дружества – 12 лечебни заведения и 7 търговски дружества. Голяма част от тях са в стабилно състояние и отчитат печалба. От здравните заведения устойчиво развитие показват Онкоболницата „Д-р Марко А. Марков“, Спортният диспансер, повечето диагностично-консултативни центрове.

Отрицателни резултати имат единствено АГ-болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“, ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в „Аспарухово“ и Специализираната болница по очни болести, но са предприети оздравителни мерки. Болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (бившият Тубдиспансер), която от години трупа дългове, този път е на печалба заради финансовата помощ от страна на общината.

От търговските дружества положителни резултати отчитат „Дворец на културата и спорта“, „Пазари“, „Обреди“. С най-голяма загуба е „Градски транспорт“, но за това финансово състояние има обективни причини, бе изтъкнато по време на заседанието. Цената на билета не е повишавана от 2006 г., а от тогава до сега разходите, най-вече за заплати, са се увеличили неколкократно. Към момента над 60% от приходите на „Градски транспорт“ са за възнаграждения.

Освен към „Градски транспорт“ критики бяха отправени и към ръководствата на „Пазари“ и „Ученическо и столово хранене“. Общинското дружество, стопанисващо пазарите във Варна, е на печалба, но тя е по-малка в сравнение с минали години. Основната причина е закриването на три пазарни площадки заради изпълнението на големи инфраструктурни проекти – тези до Автогарата, на ул. „Роза“ и в кв. „Аспарухово“. Същевременно дружеството бележи голямо увеличение на наличните парични средства – през 2017 г. те са били 2,64 млн. лева, а две години по-рано – 1,49 млн. лева. Събираемостта на вземанията е значително подобрена, стана ясно на заседанието.

С отрицателен финансов резултат е завършило 2017 г. „Ученическо и столово хранене“. Това се дължи на повишението на цените на хранителните продукти и увеличаването на минималната работна заплата, каквато получават голяма част от служителите на дружеството. Въпреки затрудненията, които “УСХ-Варна” изпитва, то предлага качествена услуга и няма критики към храненето на децата, посочиха съветници.

Управителите и контрольорите на всички общински дружества бяха освободени от отговорност.

Заседанието на Общинския съвет продължава с одобряване на пазарни оценки и вземане на решение за провеждане на публичен търг за продажба на недвижими имоти – частна общинска собственост.