110 блока се включват в шествието на 24 май

/ live.varna.bg

110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции ще се включат в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Организатор на събитията са дирекциите "Образованите", "Култура и духовно развитие" и "Спорт" към Община Варна.

Посрещаме 24 май с шествие, регата и забавления във Варна

Денят ще започне в 9.20 часа с благодарствен молебен в Катедралния храм „ Успение Богородично“. Точно в 10.00 на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, с участието на състави от основни и висши училища.

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“ ще тръгне празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Следват училищата  носители на „Награда Варна“ за 2019 г. и честващите юбилеи - Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ /75 години/, ОУ „Захари Стоянов“ /50 години / и Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ / 25 години/. Във връзка с титлата „Варна - Европейски град на спорта – 2019“ тази година е сформиран и блок на спортните клубове.

Предвидени са промени в организацията на шествието – за първи път то ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете ще продължат по бул. „Осми Приморски полк“, а друга - по бул. „Сливница“.

В 11.00 часа пред входа на Морската градина ще започне концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК