/ DarikNews.bg, архив
Служители на Икономическа полиция във Варна разкриха извършителки на измами в размер на над 200 000 лв. Задържани са 33-годишна жена от град Дългопол и 54-годишната жена от село Житница. От началото на 2015 г. досега двете жени са успели  да измамят повече от двадесет жители на Провадия, Дългопол и Житница общо с над 200 хил. лв., сочат събраните до момента данни. 

Варненка даде 60 бона на телефонни измамници

В началото двете измамници успявали да убедят жертвите си да им заемат малки суми пари с обещанието да им ги върнат в срок и с лихва. След време започвали да искат по-големи суми, а предлогът бил, че уреждат голям банков кредит, от който ще се издължат на заемодателите си. Веднъж влезли в схемата, жертвите се принуждавали многократно  да дават нови и все по-големи суми с надеждата, че по този начин ще могат да си върнат своето. Стигало се до там, че част от тях продавали имоти и вземали заеми от техни близки, познати и банкови институции, които давали на двете жени отново, за да получат парите си.

В хода на проведеното разследване криминалистите са извършили претърсвания на три адреса, ползвани от  двете жени. Открити и иззети са множество банкови документи, записки, заложни билети, компютърни конфигурации, СИМ карти и мобилни телефони, които разследващите смятат, че имат отношение към извършените престъпления.

Баба подари на „полицаи“ 34 860 лева и злато

По случая е образувано досъдебно производство. На една от жените е повдигнато обвинение и е взета мярка за неотклонение парична гаранция, както  и забрана за напускане на страната.  Работата по случая продължава.