/ Агенция
Над 1300 литра етилов алкохол без документи за платен, начислен или обезпечен акциз, задържаха митнически служители от сектор „Оперативен контрол“,  отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Митница Варна.

Алкохолът, с мирис на ракия, е открит в частен имот в района на Долни чифлик, където  е съхраняван в 11 пластмасови бидона с голям обем и пълни в различна степен. В рамките на проверката ползвателите на имота не са могли да предоставят изискуемите документи по Закона за акцизите и данъчните складове.  До установяване на голямото количество се е стигнало след рутинна проверка, извършена от митническите служители в търговски обект в същото населено място.

Инспекторите установили, че в магазина се продават цигари с валиден български бандерол, но без издадено разрешително за търговия с тютюневи изделия, което представлява административно нарушение. В търговската част на обекта митническите инспектори намерили и туба с 8 литра алкохол – ракия, за която станало ясно, че се предлага за продажба.  За трите нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове са образувани административнонаказателни производства.

Агенция "Митници"

При други две проверки по линия на противодействие на акцизните нарушения митническите служители от сектор „Оперативен контрол“ установяват и общо 38 кг тютюн за пушене без валиден акцизен бандерол. 22 кг нарязан тютюн за пушене в найлонови торби и в куфар са намерени в лек автомобил на паркинг пред супермаркет във Варна. Други 16 кг нарязан тютюн са установени в частен дом в град Суворово.

По случаите са образувани досъдебни производства.