Забраниха пазари, изложби и свободно движение на преживни животни
Забраниха пазари, изложби и свободно движение на преживни животни / DarikNews.bg, архив

Да се организира и извърши преброяване на обектите, в които се отглеждат едри и дребни преживни животни,  да се забрани организирането на пазари, изложби и свободното движение на едри и дребни преживни животни на цялата територия на Община Варна, е решила Постоянната епизоотична комисия. На заседанието са разгледани въпроси, свързани  с профилактика за недопускане разпространението и ограничаване на болестта „син език“ по преживните животни.

Собствениците на животновъдни обекти, отглеждащи преживни животни трябва да извършат дезинсекция около помещенията, където се  отглеждат животните, местата където се съхранява торът и местата за водопой.

С цел опазване на пчелините от отравяне на пчелите с препарати, при извършване на дезинсекция на територията на населените места е нужно да се уведомяват собствениците на пчелини за предприемане на мерки за защита, гласи друго решение на комисията.

С изпълнението на тези превантивни мерки се цели недопускане разпостранението на болестта на територията на Община Варна.