/ iStock/Getty Images
Екип от клиниката по ортопедия и травматология на университетската болница „Св. Марина“ извърши за първи път във Варна операция по поставяне на колянна става с навигационна ендопротезна техника, съобщиха от лечебното заведение. Методът е новост за България и до момента единични интервенции от този тип са правени в София и Плевен.

Операцията е извършена пилотно на двама пациенти – мъж на 59 години и жена на 62 години. Членове на лекарския екип са проф. Димитър Райков, д-р Стоян Иванов, д-р Преслав Пенев и д-р Светослав Добрилов. За възстановяването на пациентите се грижи екипът на проф. Гергана Ненова.

В Клиниката по ортопедия и травматология е традиционна хирургията за смяна на износени тазобедрени, коленни и раменни стави. Най-често се оперират пациенти с проблеми в тазобедрената става. Интервенциите на коляно са 3-4 пъти по-малко. Обяснението на лекарите е, че коленната болка е доста по-лека и затова пациентите прибягват по-рядко до операция.

При тазобедрените интервенции близо 90% от болните са доволни от резултатите, сочат наблюденията на варненските лекари. При смяната на коленните стави ситуацията е по-различна. Макар че броят и на този тип интервенции расте, изцяло доволни остават около 60-70% от пациентите.

Според медиците от Варна ситуацията ще се промени с новата навигационна техника. Тя помага на хирурга да избере правилните разрези – не толкова на кожата, колкото на костта, което да гарантира максимално доброто имплантиране на тези елементи на изкуствената става, които ще възстановят в максимален вид движенията.

Техниката позволява високо ниво на прецизност, а рискът от инфекциозни усложнения се свежда до минимум. След операцията пациентите преминават през период на възстановяване, като кинезитерапевтичните програми зависят от вида на интервенцията. 
БТА