/ iStock/Getty Images
Засега във Варненска област няма да се затварят нощните заведения, реши на свое заседание днес Областният кризисен щаб, който отхвърли с квалифицирано мнозинство предложението, съобщиха от областна администрация в крайморския град.

Тази мярка ще бъде обсъдена отново в най-кратък срок, съобразно ръста на заболяеваемост и резултатите от проверките по спазване на противоепидемичните мерки. Началната и крайна дата ще бъдат съобразени с интересите на съдържателите на заведения.

Щабът е постигнал принципно съгласие за спиране на плановия прием и плановата оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на областта, но то ще бъде потвърдено на 17 януари след онлайн гласуване от членовете. Кризисният щаб е взел решение за оптимизиране на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, подобряване организацията на ваксинационния процес и възможността за улесняване достъпа на населението до имунизация.

Предстои да бъде проведена работна среща с кметовете на общини и с представители на общопрактикуващите лекари, допълват от областна управа.
БТА