Всяка община с наредба за опасните сгради поиска губернаторът
Всяка община с наредба за опасните сгради поиска губернаторът / netinfo
В нито една община в областта няма приета наредба за опасните сгради. Това разкри областния управител Петър Кандиларов по време на първата за годината среща с кметовете на общините.

Наредбите трябва да определят реда и начина за ремонт или премахване на опасните сдания. По препоръка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството тези разпоредби е трябвало да бъдат изработени до три месеца след обнародване на измененията в Закона за устройство на територията през юли м.г.

Областният управител поиска в едноседмичен срок да му бъде предоставена информация относно изготвянето на въпросните нормативни документи. В противен случай въпросът със стопанисването и контрола на сградния фонд ще бъде внесен от губернатора в дневния ред на следващите заседания на общинските съвети.

Изработването на подобна наредба се налага заради зачестилите инциденти с реконструирани или незаконни сгради, както и със срутването на стари сдания. Припомняме, в първите дни на януари под срутилата се козирка над банкови офиси в центъра на Варна загина 22-годишно момиче от Несебър.

На срещата в Областна администрация присъстваха кметовете на Аврен, Ветрино, Вълчи дол, Долни Чифлик, Провадия и Суворово, както и представители на общинската администрация на Варна, Аксаково, Дългопол, Белослав и Бяла.