ВОС остави в ареста българин, осъден задочно в Страсбург
ВОС остави в ареста българин, осъден задочно в Страсбург / netinfo
По сигнал на Шенгенската информационна система Варненският окръжен съд наложи мярка "задържане под стража" на 36-годишен варненец, задочно осъден за сводничество в Страсбург. Това се прави за първи път след влизането на страната ни в ЕС по силата на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, съобщиха от пресцентъра на съда.

Върховната касационна прокуратура е изпратила чрез Варненска окръжна прокуратура европейска заповед за задържане на 36-годишния Метин Алиев, който е осъден на 4 години лишаване от свобода за това, че е скланял към проституция няколко жени.

Сигналът за неговото задържане първоначално е постъпил чрез Интерпол, последван и от европейска заповед за задържане. Искането на френските власти е Алиев да бъде предаден, за да изтърпи наложеното там наказание. Тъй като присъдата му е задочна, френският съд му дава възможност за ново разглеждане на делото в Страсбург, където българинът може да се защити.

Съдът разясни на Алиев всички права, произтичащи от приложението на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Варненецът се отказа от възможността да бъде предаден на френските власти и да участва в нов съдебен процес в Страсбург. Съдът отчете, че са налице всички изисквания, визирани в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Метин има влязла в сила задочна присъда на френски съд за престъпление, което е наказуемо и по българския НПК.

Варненският окръжен съд намери искането на прокуратурата за основателно и определи на Метин Алиев първоначална мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Ако бъде обжалвано, определението ще се гледа от Апелативния съд във Варна на 7 февруари.