Военно поделение в Галата ще става парк
Военно поделение в Галата ще става парк / Дарик Варна, архив

Изоставеното военно поделение в кв."Галата" ще бъде превърнато в парк. С част от терена с обща площ 86 декара ще бъде разширено местното гробище, ще бъде изграден и нов път към плажа в най-южния варненски квартал.

За целта от Областна управа са задействали процедура за прехвърляне на собствеността на имота от държавна в общинска. Военният министър е дал положително становище за смяната, която може да бъде гласувана на отложеното за утре редовно заседание на Министерски съвет, съобщи зам.-областният управител Пламен Манушев.

Идеята за превръщане на поделението в парк е от преди повече от година. Повече от 15 години имотът не се ползва и само се харчат пари на Военното министерство за охрана. След като бъде прехвърлена собствеността, общината ще реши какво да прави със старите бункери там, обясни Манушев.

Гробището на "Галата" пък вече е изчерпало капацитета си и има спешна нужда от нови гробни места. С разширяването му проблемът с местата за вечен покой се очаква да бъде решен за 50 години напред.

Към аязмото в района интерес проявява Варненската и Великопреславска митрополия. Тяхната идея е малкият каменен параклис до извора с лековита вода да бъде наново съграден.

Областна администрация е дала положително становище за прехвърляне в активите на общината на още два държавни имота. Става въпрос за два парцела с обща площ 75 декара в местността „Малка чайка", където ще бъде изграден спортен комплекс. Теренът от години е цел на местния клуб по академично гребане.