ВМС: Нямаше сблъсък между корабите на пристанище Варна
ВМС: Нямаше сблъсък между корабите на пристанище Варна / Днес +

Няма пострадали военнослужещи и не са нанесени материални щети при инцидента с контейнеровоза „Еквадор” и двата кораба на Военноморската база във Варна, съобщиха от пресслужбата на ВМС.

Оттам обясниха, че около 18.30 часа снощи при извършване на маневра за излизане от пристанище Варна „Еквадор”, плаващ под флага на Антигуа, къса кърмово буксирно въже и се насочва към корабите във военноморска база Варна. За да спрат движението, от моторния кораб пускат котва, която с веригата си засипва котвените вериги на учебния кораб на Военноморските сили и танкера „Балчик” - застанали на пирса на военноморска база Варна на котва и кърма. При обирането на котвата от „Еквадор” са вдигнати котвените вериги на двата военни кораба. Малко по-късно веригите са освободени и „Еквадор” напуска пристанище Варна.

От пресслужбата съобщават, че не е е имало никакъв контакт и пряк сблъсък между „Еквадор” и военните кораби, както и между самите военни плавателни съдове. Така опровергават излязлата по-рано информация, че контейнеровозът е ударил българските кораби.