Вежди Рашидов: Дарик радио е не просто колекционер, а и меценат
Вежди Рашидов: Дарик радио е не просто колекционер, а и меценат / Дарик Варна

Пленерът на Дарик радио „Звук и цвят” завърши. Разбира се, с прекрасна изложба, която ще радва дни наред варненските любители на изобразителното изкуство. Специално за събитието, организирано по традиция от Дарик радио, в модерната галерия „Архис” дойде и министърът на културата Вежди Рашидов. С неизменната лула и в добро разположение на духа той видимо плуваше в свои води – сред колеги и приятели.
Пред микрофона на Дарик той сподели:
„Харесва ми много атмосферата, защото половината от една изложба е атмосферата, която се създава. Разбира се, харесва ми и още нещо – че в България хора като Радосвет Радев трябва да се умножават и той е пример как частният бизнес може да участва и да създава процес. Разбира се, няма да крия, че на базата на такива процеси са създадени едни от най-големите имена в света, да не забравяме, че фондации като на Педро Сера създават и имена, и начин на общуване. Дарик радио е не просто колекционер, то инвестира в изкуство, то е меценат, то създава условия да се прави изкуство.”
А на въпроса дали би участвал в пленера на Дарик радио, Вежди Рашидов отговори: „Защо не?"

Министърът на културата посети изложбата от пленера "Звук и цвят" след дълга среща с кмета Кирил Йорданов по проблемите на театралната реформа във Варна. Въпреки изтощителните дебати при него, той намери време да види и какво са сътворили под гостоприемството на Дарик неговите колеги художници.

Изложбата бе открита от Явора Петрова, която не за първи път е участник в пленера на Дарик. А очакванията й за сериозна изложба се оправдаха. Всички творби изглеждат така, сякаш по тях е работено дълго време, но категорично те са рисувани по време на престоя на 15-те творци в хотел „Магнолия” Златни пясъци.

Изложбата представя работи на Явора Петрова, Стефан Божков, Калоян Илиев - Кокимото, Румен Атанасов, както и на сръбския художник Саша Панчич, които не за първи път рисуват с Дарик.

За първи път в пленера "Звук и цвят" участват Нина Ковачева и Валентин Стефанов - двама български артисти, които живеят и творят в Париж. За събитието от Мюнхен пристигна и живописецът Валентин Витанов. Изложбата от пленера включва още платна на Катерина Мушанова, Емануела Ковач, Димитър Петров, Моника Попова, както и на Горан Тричковски от Македония и Милош Сибинович от Сърбия.

Бранко Николов, който за четвърти път участва в пленера на Дарик,  представя тематична видео инсталация с пясъчна пътека на откриването на изложбата.
Картините от пленера "Звук и цвят" могат да се разгледат до 15 октомври във варненската галерия "Архис", след което ще станат част от колекцията на Дарик. Безценната сбирка обединява над 300 картини на над 100 художника, които са собственост на радиото и не се продават.

Всички работи, създадени по време на пленерите от 1999 година до днес, можете да разгледате в сайта plener.bg.