Вещаят леко поскъпване и дефицит на добри апартаменти
Вещаят леко поскъпване и дефицит на добри апартаменти / Дарик Варна
Вещаят леко поскъпване и дефицит на добри апаратаменти
32779
Вещаят леко поскъпване и дефицит на добри апаратаменти
  • Вещаят леко поскъпване и дефицит на добри апаратаменти

Най-търсените жилища във Варна в момента са малките и евтини апартаменти на стойност до 40-50 000 евро, коментираха пред Дарик специалисти от бранша. Те обясниха, че квадратният метър жилищна площ върви между 550 евро в крайните райони до 1500 евро в центъра. Сделки за над 50-70 000 евро обаче са рядкост.

Според Нели Георгиева, управител на агенция за недвижими имоти, покупките са насочени предимно към панелните апартаменти и то в евтиния диапазон. Панелките, както твърди специалистът, са предпочитани пред новото строителство без акт 15.

Добромир Ганев, председател на Варненската асоциация за недвижими имоти, на свой ред твърди, че има търсене както на панелки, така и на ново строителство. Според него вече се наблюдава и раздвижване на пазара на недвижими имоти.  „Броят на сделките едва ли се е увеличил драстично. Раздвижването е само като интерес от потенциални клиенти", уточни Ганев.

Нели Георгиева смята, че все още няма съживяване на пазара. „Пълзим по дъното от началото на годината, като и лятото не правеше изключение, когато имаше почти еднакви темпове", посочи Георгиева.

Тя коментира, че много собственици на недвижими имоти отказват да продават на ниски цени. Според Георгиева скоро ще се наблюдава сериозен дефицит на добри апартаменти. „Строителните фирми в момента не могат, може би по финансови причини, да предприемат нови строителства и пазарът на жилищни парцели е все още мъртъв. Ако това продължи в същия дух, неминуемо ще доведе до дефицит", каза специалистът.

Прогнозите на Ганев пък са, че от пролетта вероятно в някои райони ще има лек ръст на цените на имотите.

„Може би дъното, ако не е  достигнато, то в тези шест месеца ще бъде достигнато. Вероятно следващият цикъл ще е на лек ръст, не навсякъде, не във всички райони, но може би ще се отчете. Лек ръст на цените ще има там, където традиционно има сериозен интерес, а няма голямо предлагане - във Варна това са Гръцката махала, районът около общината, Икономическия унивеститет, Спортната зала. В по-дългосрочен период от 6-8 месеца вероятно ще регистрираме ръст", прогнозира председателят на Варненската асоциация за недвижими имоти.