Вековният чинар в „Аспарухово” най-после в битка за „Дърво с корен”
Вековният чинар в „Аспарухово” най-после в битка за „Дърво с корен” / снимки: Дарик Варна и Фейсбук

Хилядолетният чинар в „Аспарухово" е с номинация за класацията „Дърво с корен 2015". Дървесният хилядолетник, засаден през Златния век, за първи път участва в конкурса, организиран от Фондация "ЕкоОбщност" от 2010 г. насам.

За чинара в „Аспарухово" се смята, че е на 1046 години, което го прави най-старото дърво не само във Варненско, но и в източната половина на страната. Според Регистъра на вековните дървета в България се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас. Висок е 18, а обиколката на ствола му е близо 8 метра. Статут на защитено дърво придобива през 1969 година. Досега внушителният самотник не се е състезавал в нито една „дървесна" класация.

Легенда за хилядолетния чинар, на който Аспарух си е връзвал коня

Сред номинираните в „Дърво с корен 2015" има още няколко варненски предложения. Две номинации има Кривото дърво в Морската градина. То е от вида Церсис и е с такава нестандартна форма, тъй като е полухрастовидно. Тъй като дървото е възрастно - на повече от 60 години, с времето стволът му се е увеличавал встрани, за да придобие настоящата си форма. Според номиниращите го, дървото носи енергийна сила.

Сред другите номинации от Варненско са дъб на 620 години в с. Яребична и 100-годишен орех в с. Кичево, както и дърво между селата Приселци и Близнаци. Видът и възрастта му не са посочени в номинацията, но според организаторите на конкурса историята му е много симпатична.

Вековният чинар в Аспарухово найпосле в битка за Дърво с корен
netinfo

21-годишна варненка разказва как от малка се е възхищавала на самотното дърво в полето. Доближила го чак в гимназиалните си години. „Аурата му е невероятно внушителна и успокояваща за мен. През който и сезон да го посетя не мога да спра да му се възхищавам. Изпълва ме с радост, живот и топлота. Моето дърво", пише младата почитателка на природата.

В конкурса „Дърво с корен 2015" участват 70 истории за любими и забележителни дървета от цялата страна. От номинираните дървета 39 са вековни, 30 са предложени от деца и младежи, разказани са историите на 20 дъба, 6 черници и 6 чинара. Най-много предложения има от областите Силистра, Варна, Хасково и Добрич.

В началото на ноември журито на конкурса ще избере 10 финалисти, претенденти за титлата „Дърво с корен 2015" и 3 финалисти, претенденти за отличието в допълнителната категория „Вековните дървета говорят". Победителите ще бъдат определени измежду финалистите чрез общодостъпно онлайн гласуване на сайта на Фондация „ЕкоОбщност". Победителите в другите две допълнителни категории в конкурса - „Млад природолюбител" и специалната категория за доброволци-залесители, ще бъдат излъчени от журито на „Дърво с корен 2015".

Победителите в конкурса и допълнителните категории ще бъдат обявени след приключване на онлайн гласуването през декември, на специална церемония, по време на която ще бъдат връчени и наградите на отличените участници. Носителят на титлата „Дърво с корен 2015" ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016" (www.treeoftheyear.org), който ще се състои през следващата година. Той ще получи и специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.