Варненската Гражданска защита ще спасява с 40-тонен кран
Варненската Гражданска защита ще спасява с 40-тонен кран / netinfo
40-тонен кран ще получи до края на годината областната "Гражданска защита" във Варна. Съоръжението, с което ще се спасяват пострадали при катастрофи с тежкотоварни автомобили, ще бъде предоставено от Министерство на извънредните ситуации, съобщи за Дарик Светослав Събенков, началник на отдел "Аварийно-спасителна дейност" в спасителната служба.

Засега Варненската Гражданска защита разполага само с един 28-тонен кран. До края на годината спасителната служба очаква от министерството и специализиран автомобил за водолазни спасителни дейности, добави началникът на отдел "Аварийно-спасителна дейност".

От началото на годината служителите на Гражданска защита са извършили 132 спасителни операции, посочи Събенков.

72-годишнината от създаването на Гражданска защита бяха отбелязани днес и във Варна с демонстрации на спасителни действия. Практическите дейности се разиграха в района на яхтеното пристанище на Морска гара. Служителите на дирекцията демонстрираха операция по спасяване на човек от катастрофирал автомобил, акция за разузнаване и обезвреждане на опасни химични вещества, скрити в контейнери, както и извеждане на пострадал от високите етажи на горяща сграда чрез алпийски способи.

В момента областната "Гражданска защита" във Варна се оглавява от инж. Нели Ганева, която ще заема длъжността, докато приключи обявеният конкурс за избор на постоянен шеф, насрочен за 24 юли. Ганева пое поста от Камен Попов, който също бе назначен за временен шеф, като 6-месечният му договор изтече в началото на месеца. Попов се отказа да се кандидатира за директорския пост, за който засега има само двама кандидати, научи Дарик.