Варненци поискаха хуманитарен коридор за помощи за българите в Украйна
Варненци поискаха хуманитарен коридор за помощи за българите в Украйна / http://www.cross.bg/

Държавата да осигури хуманитарен коридор, за да бъдат изпратени помощи за българите в Украйна, настояват от движение "Възраждане". Организацията инициира събиране на храна, дрехи, лекарства, хигиенни и санитарни материали. Стотици хора от цялата страна са откликнали на призива и вече са дарени цял тир помощи, заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Във връзка с ескалацията на военните действия в Украйна и доближаването на зоната на военните действия в райони с българско население в Таврия, решихме да осигурим хуманитарни помощи за сънародниците ни в Донбас, които са около 7000 души. Населяват основно градовете Донецк и Луганск. Оказа се обаче, че събраните помощи няма как да стигнат до тях, тъй като през фронтовата линия на Украйна е невъзможно да се мине. Другият вариант беше през Русия, но през граничните пунктове там се допускат само официални хуманитарни конвои на руското правителство", обясни Костадинов.

От движението ще изпратят писмо с настояване за държавна подкрепа за изпращане на помощите, за пряк контакт на правителството със сънародниците ни, както и за реални действия да бъдат изведени българите от размирните райони.

"Господин министър-председател, без логистична помощ и подкрепа на българската власт ние няма как да изпратим събраните помощи. Поради тази причина настояваме да предприемете действия за осигуряване на възможности за предоставяне на помощ на българите в Донбас. България е член на най-силния икономически и политически съюз в света, и ако не успеем да се възползваме от това свое положение в полза на нашите бедстващи сънародници, ще е съвсем резонно да си зададем въпроса защо въобще членуваме там. Обръщаме се към Вас, а не към титулярния министър на външните работи, защото, ако имаме въпроси към него, ще ги задаваме директно на американския посланик, за да не губим излишно време", се казва в писмото на "Възраждане".

Все още продължава акцията за събиране на хуманитарни помощи. Всеки, който иска да дари храна, дрехи, лекарства или санитарни материали, може да ги изпрати на адрес гр. Аксаково, ул. Ивайло" №30.